Ledare nr 1 2014: 2014 är året då vi ska förverkliga många av de kongressbeslut som fattades

icon februari 13, 2014

Året inleds med att vi nu använder vårt nya kommunikationsnamn HjärtLung.

Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLungFebruari månad – Hjärtemånaden – är en viktig aktivitet för oss i HjärtLung. I år gör vi nedslag och känner på pulsen på landstingspolitikerna i Jönköping, Kalmar, Luleå, Karlstad och Gotland. Själv ska jag medverka i Jönköping och Kalmar. Bland annat ska vi genom vår ambulansrapport visa på ojämlikheten i vården. En fungerade ambulanssjukvård är otroligt viktig när olyckan är framme och vi snabbt behöver vård. Socialstyrelsen har antagit riktlinjer för hjärtsjukvården. Det är bra men tyvärr innehåller de bara rekommendationer. Vi tycker att skall-krav vore bra för att säkra en jämlik hjärtsjukvård. Vad tycker politikerna om detta?

I detta nummer kan du också läsa om en intressant studie när det gäller KOL. KOL är en vanlig sjukdom, studier visar att 14 procent av befolkningen har KOL men endast 30 procent av dessa har fått en diagnos. Trots att KOL är en folksjukdom är den kraftigt underdiagnostiserad. En stor utmaning för oss i HjärtLung är att i alla sammanhang där vi får möjlighet påvisa orättvisan och ojämlikheten i vården och kräva en bättre KOL-sjukvård. Kvalitetsregister ska vara självklart.

Jag blir så glad när jag läser och hör om all fin verksamhet vi bedriver ute i landet. En verksamhet som jag hoppas ska leda till många nya medlemmar. Ju starkare vi är desto mer kan vi bedriva bra opinionsarbete för en bättre och jämlikare vård för hjärt- och lungsjuka men det är också viktigt att vi med vår kunskap kan bidra till ett förebyggande arbete som minimerar riskerna för sjukdom.

Och – visst blir man varm i hjärtat av att läsa artikeln "Livräddningen blev början till kärleken".

Som ni ser är tidningen lite tjockare denna gång, 32 sidor istället för 24. Vi har valt att i år lägga till åtta sidor per nummer och minska utgivningen med två nummer per år. Vi hoppas att ni kommer att gilla vår nya och fylligare Status.

Nu är det dags för lite fisk, frukt och grönt och en promenad, det har jag läst i Status ska vara bra för hälsan.

Ta vara på er!

Inger Ros