Läs mer om hjärtinfarkt
Akut hjärtinfarkt orsakas oftast av en blodpropp i hjärtats kranskärl, vilket gör att blod- och därmed syretillförseln förhindras.
Efter en hjärtoperation känner de flesta sig väldigt trötta, men det är viktigt att få igång kroppen så fort som möjligt. Fysioterapeuten och övrig vårdpersonal hjälper dig med att komma upp och sitta så snart som möjligt och utöver det får du instruktioner och stöd av fysioterapeuten om hur du ska göra andningsövningar.
Inom hjärtsjukvården är det väl känt att personer som genomgår öppen hjärtkirurgi ofta får nedsatt lungfunktion.
Det kirurgiska ingreppet i sig och sövningen kan innebära påfrestning på lungorna. Smärta i bröstkorgen och den låga fysiska aktivitetsnivån den första tiden efter operationen är andra faktorer som påverkar lungfunktionen negativt.
Forskning har visat att lungfunktionen den första tiden efter hjärtoperationen sjunker med cirka 50 procent. Detta kan i sin tur leda till nedsatt syresättning, risk för lunginflammation, förlängda vårdtiden och lidande för patienten. I värsta fall kan dålig syretillförsel leda till att flera organ i kroppen tar skada och slutar fungera, så kallad multiorgansvikt.
På svenska sjukhus arbetar fysioterapeuter aktivt med att förebygga den här typen av komplikationer.
De viktigaste metoderna är att hjälpa patienterna att komma upp och sitta och att gå, men också att instruera olika andningsövningar för patienterna. Detta är idag väl etablerat inom den svenska sjukvården.
Genomförs detta regelbundet de första dagarna efter operation minskar lungfunktionsnedsättningen.
År 2013 kunde fysioterapeut Charlotte Urell påvisa, i sitt avhandlingsarbete, att antalet andningsövningar med plast-pipan, varje vaken timme, hade betydelse för syresättningen i blodet.
Det var i akutskedet, de första dagarna efter operationen, som andningsövningarna hade effekt. Hos de patienter som fortsatte göra övningarna i två månader sågs ingen ytterligare förbättring.
Däremot kan det vara av intresse att identifiera patienter med svag andningsmuskulatur inför en operation, menar Charlotte Urell.
– Vissa patienter skulle eventuellt kunna ha nytta av att träna andningsmuskelstyrkan innan de genomgår en hjärtoperation för att kunna genomföra andningsövningar på ett adekvat sätt och med hög frekvens.
För att andningsövningarna ska bli genomförda och inte minst för hjälp till att komma upp och sitta, stå och gå är all personal på avdelningen mycket viktig.
Personer med högt BMI och patienter som har mycket smärta löpte särskilt hög risk att få allvarliga problem med lungfunktionen. Att vara extra uppmärksam på överviktiga patienter och se till att alla får optimal smärtlindring är därför angeläget efter en operation.
– Tidig mobilisering, det vill säga att komma upp ur sängen och röra på sig, är mycket viktigt efter en hjärtoperation med stor sannolikhet det viktigaste för snabb återgång, men som komplement ska andningsövningar genomföras de första dygnen efter operationen.
Det behövs fortsatt forskning kring hur vi kan hjälpa patienter i rehabiliteringen när de kommit hem, särskilt de som tillhör riskgrupperna, exempelvis rökare, lungsjuka, multisjuka eller de som har högt BMI.
Idag fortsätter vi att studera vilken aktivitetsnivå individer som genomgått hjärtkirurgi har för att få en uppfattning kring om de återgår till tidigare aktivitetsnivå eller ej.
De individer som genomgår öppen hjärtkirurgi erbjuds och rekommenderas i de flesta fall att deltaga i centerbaserad hjärtrehabilitering runt om i Sverige. Generellt vet vi dock att endast ett fåtal väljer att deltaga i träningen.
Här behöver ytterligare forskning bedrivas för att finna former för att locka till fysisk aktivitet och träning för att återhämta sig men också i syfte att minska risken för återinsjuknande i hjärt- kärlsjukdom.
Text: Charlotte Urell/Ulrika Juto
Källa: Karolinska.se
Akut hjärtinfarkt orsakas oftast av en blodpropp i hjärtats kranskärl, vilket gör att blod- och därmed syretillförseln förhindras.