Lennarts väg från botten till toppen

Lennart Carlsson från Sundsvall fick 2007 beskedet att han hade lungsjukdomen KOL och att bara 21 procents lungkapacitet fanns kvar. Idag har han 37 procents lungkapacitet och är uttagen till landslaget i 3D-bågskytte. I höst tävlar han i VM. 

Hur reagerade du när du fick diagnosen?

- Jag deppade i tre år, slutade röka direkt men ersatte rökningen med godis och alkohol. Det enda man fick höra var att det inte fanns någon utväg. Beskedet var att jag hade ett par år kvar att leva. Jag mådde allt sämre och fick åka till sjukhus med ambulans flera gånger. Jag började fundera på att ändra livsstil, i januari 2010 satte jag igång.

Hur kom det sig att du började med 3D-bågskytte?

- Jag sköt mycket som ung och var med i juniorlandslaget. Det var roligt att börja skjuta igen.

Hur började du träna?

- I början orkade jag bara gå 35 meter och var tvungen att sätta mig och vila efter halva vägen när jag skulle hämta pilen. Jag använde bara en pil för att bli tvungen att gå mer.

Vad fick dig att utöka träningen?

- 2014 fick jag kontakt med en läkare på Sophiahemmet som rekommenderade att jag skulle träna hårt. Då kom vändningen, min lungfunktion började förbättras. Idag tränar jag tre timmar styrketräning och kondition varje morgon och på kvällstid kör jag bågskytte.

Framgångarna på bågskyttebanorna är nästan osannolika. Du har tagit två SM-guld, tävlat i EM och är på väg till VM i höst. Hur känns det?

- Det är jättekul att det går bra, men roligast är att jag mår bra och kan yrkesarbeta. Det är en otrolig skillnad på hur jag mår idag jämfört med hur det var förut. Jag vill ge hopp till andra som har fått diagnosen KOL. Även om inte alla kan förbättra sin lungkapacitet som jag gjort, så går det att må bättre.

Text: Ulrika Juto
Foto: Peter Arlekrans

Lennarts viktigaste råd till dig som fått diagnosen KOL är att:

  • Sluta röka.
  • Hitta någon som förklarar vad sjukdomen innebär men även ger hopp.
  • Se till att få täta uppföljningar av vården och rätt medicinering från start.
  • Börja träna efter egen förmåga.
  • Ha ett bra kontaktnät med andra som har sjukdomen för att utbyta erfarenheter och få stöd.

En man som sträcker armarna upp i luften i en segergest

När Lennart Carlsson fick sin KOL-diagnos var beskedet att han bara hade några år kvar av livet. Tack vare mycket fysisk aktivitet och återkomst till bågskyttet mår han idag bra.