Tema egenvård: Sune fixar flåset i trappan

Sune Uusitalo låter inte KOL-sjukdomen hindra honom från att leva livets glada dagar på ålderns höst. Han spelar bowling, bridge och deltar i föreningsliv. Varje vecka går han dessutom 3 000 trappsteg i sitt hus för att behålla kondisen.

Grannarna är vana att se Sune Uusitalo gå upp och ner i trapphuset. Sedan flera år har han nämligen satt i system att gå från bottenplanet och tre trappor upp i flerfamiljshuset i Luleå där han bor.

Och så upprepar han den där proceduren femton gånger. Det blir 735 trappsteg totalt, som att bestiga en skyskrapa. Det gör han runt fyra gånger varje vecka.

För en man i 86 års ålder med KOL är det en imponerande bedrift. Sune är emellertid inte den som klappar sig själv för bröstet utan ser trappgången kort och gott som en billig och lättillgänglig motionsform.

– Årskortet på idrottsanläggningen är dyrt och att cykla och promenera är så väderberoende. Att gå upp och ner i trapporna kostar ingenting och det går att göra året om, säger Sune Uusitalo.

Sune är sin egen personliga tränare. När han först kom på att han skulle börja med trappträningen var han tvungen att stanna och vila vid varje våningsplan och det var inte tal om att börja om när han väl tagit sig högst upp. Sakta har han med tiden utökat träningsintensiteten.

– Numer behöver jag bara ta en kort paus sittandes på rullatorn innan jag tar sats för en ny vända med en tretrapporsintervall, säger han. 

Den fysiska aktiviteten gör att han mår bra trots han har en mycket begränsad lungkapacitet.

Även om det nu gått drygt 40 år sedan han tog sin sista cigarett har Sune många års rökande bakom sig och de där blossen har lagt grunden för att han utvecklat KOL på äldre dagar.

Tonåren präglades dessutom av tuberkulos och en stor del av tiden som ung vuxen tillbringade han på olika sanatorier. under i stort sett hela livet har Sune med andra ord levt med sjuka andningsorgan.

På nätterna behöver han ta hjälp av så kallad sömnapnémask men på dagarna klarar han av ett aktivt liv. Hans fullspäckade schema är fyllt av bridge, bowling, studiecirklar och träffar med föreningen HjärtLung bland annat.

Han har också hittat ett sätt att förhålla sig till livet tack vare en andlig meditation och tron på att det finns en helig kraft som inte är bunden till någon särskild religion. Han tar till sig av visdom från alla de heliga skrifterna. Sune Uusitalo är som ett gott exempel på att det går att ha ett bra liv med KOL. Och hans livsglädje och träningsvanor smittar av sig på omgivningen.

– En av mina vänner som jag bowlar med har börjat med trappgång hemma hos sig och några grannar brukar vara glada påhejare när jag kliver upp och ner här i huset. Det känns kul att kunna inspirera andra. 

Text: Anna-Karin Andersson