Gör som Barbro – kontakta vården om du har problem

När Barbro Agnhage varit på bilbesiktningen för sex år sedan bestämde hon sig för att även kolla upp sig själv. Vid hälsokontrollen upptäcktes en underfunktion
i lungorna. Därför ger Barbro rådet till den som inte mår bra: kontakta vården så tidigt som möjligt.

Barbro.jpg

Ge dig inte. Försök få den information du vill ha av vården, be om röntgen eller blodprover. Och jag säger att det alltid finns hjälp att få, man måste bara våga pröva, säger Barbro Agnhage. Foto: Melker Dahlstrand

Egentligen mådde Barbro inte dåligt då hon på eget initiativ bokade en hälsokontroll hos en privat vårdgivare.

Hon hade helt enkelt lite mer fokus på hälsan just då, och funderade allvarligt på att sluta röka. Hon hade rökt länge, men bara några cigaretter per dag.

"De sa att det kunde vara KOL."

Resultaten av kontrollen såg fina ut, förutom lungkapaciteten. Vid spirometrin kunde Barbro inte få ut luften lika bra som hon borde.

– De sa att det kunde vara KOL. Det enda jag visste är att det är en dödlig sjukdom. Direkt när jag kom hem slängde jag allt som hade med cigaretterna att göra.

Barbro fick ingen information från den privata kliniken om vart hon skulle vända sig. Hon sökte sig till vårdcentralen och fick luftrörsvidgande i en inhalator.

Den första tiden märkte hon inga symtom på andningssvårigheter, men under de följande åren blev det värre.

Vaknade av att hon inte kunde andas

En natt hösten 2021 vaknade Barbro av att hon nätt och jämnt kunde andas. Hon ringde ambulans och blev körd till sjukhus. Efter det fick Barbro en inhalator med en låg dos kortison. Den använder hon två gånger per dag.

– Nu mår jag så bra att man knappt kan tro att jag är sjuk. Jag lever som vanligt och går minst fem kilometer varje dag.

Hittade Riksförbundet HjärtLung Botkyrka-Salem.

Efter sjukhusvistelsen fick Barbro kontakt med en läkare i Södertälje som har betytt mycket. Hon berömde Barbro för att ha tagit ansvar för sin egen hälsa och sökt vård när hon blivit sämre. Vid samma tid hittade Barbro till Riksförbundet HjärtLung Botkyrka-Salem.

– Jag kände mig hemma direkt. Inom HjärtLung finns så mycket kärlek och värme. Vi peppar varandra oavsett hur dåligt vi mår i vår sjukdom.

"Var inte rädd att ställa  krav"

Barbro och de andra i föreningen brukar ge varandra tips och råd om vart man kan vända sig med funderingar om hälsan. Hon vill understryka att man som patient inte får vara rädd för att ställa krav.

– Ge dig inte. Försök få den information du vill ha av vården, be om röntgen eller blodprover. Och jag säger att det alltid finns hjälp att få, man måste bara våga pröva.

Råder att ta med en närstående

Ett skäl till att människor tvekar inför att ta reda på mer om sin hälsa, eller om försämring av en existerande sjukdom, är rädsla för resultatet.

Ifall man är riktigt orolig är Barbros råd att alltid ta med en familjemedlem eller kompis vid vårdbesök. Och att inte tveka att söka hjälp direkt.

– Det gör att man kan få rätt vård i tid så att man kan leva ett bra liv – att man slipper komma tillbaka och belasta vården mer än nödvändigt.

Text: Linda Swartz
Foto: Melker Dahlstrand

Barbro Agnhage

Ålder: 74 år
Bor: Rönninge, sydväst om Stockholm
Familj: Barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Är änka.
Tidigare yrke:
Förskolechef och biträdande rektor
Intressen: ”Jag är nyfiken på allt som gör mig glad, små saker kan göra min dag.”
Förening: Riksförbundet HjärtLung Botkyrka-Salem