Emelie räddade livet på farfar

Genom hjärt-lungräddning räddade hon livet på sin farfar. På Alla hjärtans dag fick 18-åriga Emelie Härdig priset Årets hjärt-lungräddare.

Årets Hjärt-lungräddare 2013 Emelie HärdigDet var en eftermiddag för knappt två år sedan. Emelie Härdig var på besök hos sin farfar och farmor som bodde i samma hus som Emelie och hennes familj. Emelies farfar, Uno Carlander, låg och vilade på soffan, men Emelie såg att han inte mådde bra.

– Jag ville att vi skulle ringa 112 för han hade lite ont i bröstet och har haft problem med hjärtat tidigare, men han ville inte att vi skulle ringa, han är rätt envis, säger Emelie.

Hade ingen andning eller puls

"Det går över" sade farfadern. Emelie gick in till sin farmor som lagade mat i köket och sa att hon tyckte det ändå vore bra att ringa 112.
När hon kom tillbaka till farfadern låg han medvetslös på soffan. Sedan gick allt fort. Emelie ropade på sin farmor. Tillsammans fick de ner farfadern på golvet. Emelie sade åt sin farmor att ringa 112 medan hon kollade puls och andning. Hon konstaterade att han varken hade puls eller andning och började därefter utföra hjärt-kompressioner.

– Jag var rädd att göra fel men gjorde som jag hade lärt mig. Jag försökte stänga av mina känslor för att inte tänka på att det var min farfar som låg där. Efter en liten stund fick han tillbaka andning och puls, säger Emelie.

"Du har räddat din farfars liv"

När Räddningstjänsten kom tog de över. Och Emelie kommer aldrig att glömma vad de sade: "Du har räddat din farfars liv".

– Det var skönt när de kom och tog över. En jobbade med farfar medan en annan pratade med mig så att jag blev lugn.

Sina kunskaper i HLR fick Emelie i högstadiet i ett skolprojekt med räddningstjänsten i Molkom som samarbetspartner.

Lärde sig hjärt-lungräddning i skolan

Inom ramen för projektet fick hon bland annat lära sig hjärt-lungräddning och blev diplomerad HLR-livräddare.

– Utan den kunskapen hade jag inte vetat hur jag skulle agera i den akuta situationen, först tvekade jag några sekunder innan jag ingrep, sedan var valet lätt, jag visste vad jag kunde göra för att öka chansen att min farfar skulle överleva, säger Emelie Härdig som var 16 år när dramat utspelade sig.

I dag mår hennes farfar bra. Han har fått en ICD inopererad, en apparat som ska hålla koll på att hjärtat slår som det ska. "Det var bra att Emelie var där så att man lever idag. Tack för att du finns.", säger farfar Uno Carlander om Emelies insats.

Emelie går nu på räddningsgymnasiet i Hammarö utanför Karlstad och hon har siktet inställt på vad hon vill jobba med i framtiden: brandman.

Emelies råd

Emelies råd till någon som är med när en person drabbas av hjärtstopp är att det är bättre att försöka göra någonting än att vara rädd för att göra fel. Och om det är en närstående så ska man försöka tänka att det är en person vilken som helst, att ta det känslomässiga sedan.

Och det känslomässiga kom verkligen sedan för Emelie. Hon mådde dåligt i flera veckor efter händelsen och hon talade med sin familj om att kanske gå till en psykolog. Hon drömde mardrömmar om att farfar dog, att ambulansen inte hann fram i tid.

– Det var jobbigt ett tag. Jag vaknade på nätterna och sprang ner för trappan och kollade att han andades, säger Emelie.

Idag mår Emelie inte dåligt längre men är fortfarande lite orolig över att något ska hända farfadern.
– Det släpper inte riktigt. Men händelsen har gjort att jag har blivit bättre på att ta vara på livet. Och på att vara rädd om mina nära och kära, säger Emelie.

På Alla hjärtans dag den 14 februari 2013 fick hon ta emot Hjärt- och Lungsjukas Riksförbunds, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris som Årets hjärt-lungräddare 2012 inför skolkamraterna på räddningsgymnasiet i Hammarö.

Text: Magnus Östnäs
Foto: Helena Karlsson/NWT

Fakta: Årets hjärt-lungräddare

Priset Årets hjärt-lungräddare delas ut årligen av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Motivering för årets pris: Emelie Härdig har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning: Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp. 500 av dem överlever efter HLR-insats.

Genom hjärt-lungräddning pumpar man runt blodet i kroppen manuellt. Genom en elektrisk stöt från en hjärtstartare avbryts det elektriska kaos som finns i hjärtat. På så sätt kan hjärtat återfå sin normala rytm och kunna pumpa blod.

Larma 112. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt 100-120 kompressioner per minut. HLR ska pågå hela tiden.

www.hlr.nu

År 2011utbildade Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 3 500 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet.
I en basal HLR-utbildning ingår även kunskap i hur man använder en hjärtstartare. Med en hjärtstartare till hands ökar möjligheten till överlevnad avsevärt.