Hjärt-lungräddning

Hjärt-lungräddning – kunskap som räddar liv

Den omedelbara behandling som behövs vid ett hjärtstopp är att någon startar hjärt-lungräddning. Riksförbundet HjärtLungs mål är att så många som möjligt ska kunna hjärt-lungräddning.

Så här gör du hjärt-lungräddning:

  • 30 bröstkompressioner och två inblåsningar pumpas det syresatta blodet runt i kroppen.
  • Med en stöt från en hjärtstartare bryts det elektriska kaos som orsakar hjärtstoppet.

Det finns stora möjligheter till överlevnad vid plötsligt oväntat hjärtstopp om larm, behandling med hjärt-lungräddning sätts in de första minuterna efter att cirkulationen upphört.

Om någon startar hjärt-lungräddning kan en person hållas vid liv i upp till 20 minuter.

Rädda liv med HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. 

Är din hjärtstartare registrerad och redo?

I Sverige finns många hjärtstartare. För att dessa ska kunna rädda liv behöver vi veta var de finns. Läs mer om vårt arbete med att kartlägga landets hjärtstartare

Sms-livräddare

Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones. När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga sms-livräddare som befinner sig i närheten.

Några av sms-livräddarna får en karta till den drabbade personen medan övriga sms-livräddare får en karta till närmaste hjärtstartare.

Sms-livräddarna tar sig till hjärtstoppsplatsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst tar över. 
Källa: smslivraddare.se