Vattengympan - föreningens flaggskepp

Vattengymnastik är en av de mest uppskattade aktiviteterna som de lokala föreningarna inom Riksförbundet HjärtLung erbjuder. Tidningen Status har besökt ett glatt gäng medlemmar som varje vecka tränar vattengymnastik i Umeå.

Träning i vatten gör det enkelt att variera intensiteten.

Alla i gruppen tar i efter egen förmåga. Träning i vatten gör det enkelt att variera intensiteten. 

Det är en vanlig onsdagseftermiddag i slutet av oktober. Den första snön har redan kommit till Umeå. Det börjar bli mörkt och kallt. Vinden nyper bistert kinderna.

Men på terapibadet på Hemgårdens äldrecenter finns både värme och glädje. Här arrangerar Föreningen HjärtLung Umeå sin populära vattengymnastik. Två grupper tränar varje vecka här under ledning av fysioterapeut Ivan Forsebro.

Sång och taktfasta rop från bassängen

Det är aldrig helt stilla i bassängen. Deltagarna är hela tiden i rörelse och vi som står vid sidan av får till och med höra körsång.

Ivan Forsebro menar att andnings-övningar är en viktig del av träningen för personer med hjärt- eller lungsjukdom. Förutom sång hörs kraftfulla, taktfasta rop från alla - ”hoj, hoj, hoj” – när Ivan ger signal. Gruppen verkar samspelt och med på noterna, vilket deras ledare, bekräftar:

– HjärtLung är en härlig grupp att leda, säger Ivan Forsebro. Det är så roligt att komma hit. De är med hela tiden och är bra på att ge feedback. Jag vill att deltagarna inte bara ska få träning utan att de ska få släppa loss och busa lite. Och det gör de!

När man tränar i vatten blir kroppen lättare. Det gör att man kan träna både muskelstyrka och uthållighet utan att belasta lederna, vilket är särskilt bra om man har ont eller är svagare i vissa delar av kroppen. 

Terapibad med högre vattentemperatur

Passen är 45 minuter långa och inleds med uppvärmning, sedan följer aktiv träning och avslutning sker med nedvarvning och stretching till lugn musik.

Badet på Hemgårdens äldrecentrum är ett så kallat terapibad vilket bland annat innebär att vattentemperaturen är lite högre än på ett vanligt badhus, något som uppskattas av deltagarna.

– Det känns alltid jättebra i kroppen efter ett pass. Man blir uppmjukad i det varma vattnet. Jag har aldrig muskelvärk efteråt som man kan få efter annan typ av träning. Jag hoppas jag kommer kunna fortsätta träna ett bra tag till, säger 85-åriga Alf Tollefsen efter passet.

Sex grupper i veckan

Yvonne Brännström är en annan av deltagarna som i många år, varje vecka tagit sig tid att delta i vattenträningen.

– Det är snart tio år sedan jag började. Det är underbart i vattnet, så lätt att röra sig. Gemenskapen betyder också mycket och så har vi ju en helt fantastisk ledare. Man blir glad.

Föreningen HjärtLung Umeå har sammanlagt sex grupper vattengymnastik i veckan. Två grupper går på Hemgårdens äldrecenter, fyra grupper finns på tränings-anläggningen IKSU som ligger på andra sidan staden.

– Vi erbjuder många aktiviteter i vår förening men vattengymnastiken är vårt flaggskepp. Vi har alltid fulla grupper och det är nog så att vissa blir medlemmar för att få ta del av vattengymnastiken, säger Margareta Rasmusson, kassör i Föreningen HjärtLung Umeå och som själv brukar delta i den mjuka men ändå utmanande vattenträningen.

Text: Ulrika Juto 
Foto: Anders Kjellman

Träning i vatten gör det enkelt att variera intensiteten.

Vattengympan avslutas med nedvarvning och stretching. Här är det triceps som sträcks ut.