Gun går Hälsans alla stigar

Från Norrtälje i norr till Nynäshamn i söder; efter makens död har Gun Kallenberg, 76 år, gått alla Stockholms läns Hälsans Stig.
- Hälsans Stig har hjälpt mig mycket, säger hon.

Gun Kallenberg går Hälsans alla stigarKvicksilvret har arbetat sig upp till minus 9 grader. Solen värmer och en svag bris sveper in över den isdraperade Årstaviken där pilarnas stammar har klätts med ett tunt lager snö.

Här, längs strandpromenaden, löper en av Stockholms trettiotre specialdragna motionsslingor, Hälsans Stig. Nio kilometer lång följer den vattenlinjen utmed Årstaviken, Tantolunden, förbi Reimersholme och Långholmskanalen, vidare längs Söder Mälarstrand fram till Münchenbryggeriet. Sedan fortsätter slingan från Slussen och vidare upp på Söders höjder.

Jag möter Gun Kallenberg nedanför kolonistugorna vid Tanto.

Gifta i 45 år

Fram till förra sommaren gick hon här, då och då, med sin make Per-Arne. Ofta tog de hit vänner för att gå den fina promenaden på Söder. I juni dog Per-Arne i cancer. Då hade Gun och Per-Arne varit gifta i 45 år.
– Det blev ett enormt tomrum efter honom, säger Gun och kisar mot den lågt stående marssolen.

Samtal med vänner och långa promenader blev ett sätt för Gun att bearbeta sorgen.

Kartor på riksförbundets hemsida

På riksförbundets hemsida hittade hon kartorna över Hälsans Stig och sen begav hon sig iväg med pendeltåg, buss och tunnelbana för att ta sig till de olika platserna. När datorn strejkade fick hon hjälp med kartor genom riksförbundets kansli.

– Hälsans Stig hjälpte mig mycket under sommaren, säger Gun som för att undvika den värsta sommarvärmen ibland startade hemifrån redan klockan sex på morgonen.

Riksteatern med Allan Edwall

Gun har själv varit förskonad från sjukdom i sitt liv, frånsett ett litet klaffsymptom som hon haft sedan barnsben.
Fram till hon fyllde 30 år sysslade Gun med teater på kvällstid. Som ung hann hon med en turné med Riksteatern, från Ystad till Kiruna, där hon spelade mot Allan Edwall.
– En fantastisk skådespelare som fick mig att glömma min andra uppgift som sufflös, säger hon.

Expert på länets Hälsans Stigar

Nu är hon något av en expert på länets Hälsans Stigar och har många gånger häpnat över alla de fantastiska omgivningar som hon fått komma ut i. Några favoriter har hon.
– Brunnsviken är fantastisk även om den slingan kanske är något lång, säger Gun som alltid har med sig en påse frukt och något att dricka på sina vandringar.

Djurgårdsbrunnskanalen är en favorit

Djurgårdsbrunnskanalen är en annan favorit, inte minst för att det var här som hennes pappa tog henne med på långpromenader när hon var liten.
– På de allra flesta Stigarna har jag mött vänliga människor som jag har kunnat fråga om jag är osäker på var jag befinner mig, säger Gun som inte sticker under stol med att några av stigarna har bristfällig skyltning.

Volontär på Karolinska sjukhuset

I dag jobbar Gun Kallenberg som volontär på Karolinska sjukhuset en gång i veckan. Hon tränar på Friskis & Svettis och försöker komma med i så många frågesporter som möjligt.
– Nyligen gjorde jag en slät figur i Postkodlotteriet, säger Gun.

När hon nu har gått alla Stigarna, vad har hon då för mål?

– Jag tänker nog gå alla ett varv till, säger hon.