Han är Årets hjärt-lungräddare

Genom aktiv hjärt-lung-räddning räddade han livet på en arbetskamrat som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Nu får Bengt Helgesson i Kungshamn priset Årets hjärt-lungräddare.

Han är Årets hjärt-lungräddareNär Bengt Helgesson kom till jobbet i Kungshamn den där kalla februarimåndagen förra året, såg han att en grupp arbetskamrater samlats kring arbetskamraten Stefan Kristianssons truck. När Bengt kom fram hade Stefan suttit hängande över ratten någon minut. Drabbad av plötsligt hjärtstopp.

– Jag tog tag i Stefan och förstod direkt att det inte stod rätt till med honom. Han hade varken puls eller andning så jag började med hjärt-lungräddning direkt. Det gick på ren reflex, säger Bengt Helgesson som under en tioårsperiod genomgått ett flertal HLR-utbildningar.
Medan Bengt gjorde kompressioner och blåste luft i den livlöse arbetskamraten, larmade en kollega ambulans. I väntan på ambulans fortsatte Bengt att ge HLR.

– Man får inte vara för försiktig när man gör kompressionerna över bröstkorgen, säger Bengt Helgesson som under räddningsinsatsen knäckte ett revben på Stefan.

Minns ingenting av hjärtstoppet

I dag är Stefan glad för det. Själv minns han ingenting från hjärtstoppet. Stefan har en minneslucka på en knapp vecka, från söndag eftermiddag till lördag eftermiddag.

Händelsen kring hjärtstoppet har han fått rekonstruera. Den här dagen, måndagen den 22 februari 200, hade han just tagit orderlappen och satt sig tillrätta bakom ratten i trucken när han drabbades av hjärtstoppet.
– En kompis såg att vindrutetorkaren gick i gång på min truck. Men sen hände inget mer. Eftersom det var minus tolv grader ute undrade han varför jag hade satt igång vindrutetorkaren, säger Stefan Kristiansson.

Hängde över ratten

Han är Årets hjärt-lungräddareArbetskamraten öppnade truckdörren och fick se Stefan hänga över ratten. Sedan kom Bengt Helgesson, drog Stefan under tak och påbörjade hjärt-lungräddningen.
– Jag hade inga förkänningar innan hjärtstoppet. Var inte trött och hade inte ont. Däremot hade jag skottat ordentligt med snö dagen innan, säger Stefan.

På minuskontot låg 43 års rökning. Nu är han rökfri.

Arbetar som vanligt

I dag arbetar Stefan som vanligt. Han har en ICD inopererad vid nyckelbenet. ICD-apparaten håller koll på att Stefans hjärta slår som det ska, att det inte rusar och att det inte saktar av. Om hjärtrytmen avviker ger ICDn hjärtat en stöt.

Efter hjärtstoppet låg Stefan en och en halv vecka på Trollhättans sjukhus, NÄL. Där utreddes han och man kom fram till att han hade förträngningar i kranskärlen. Stefan fick göra en bypassoperation vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tackar HLR-utbildningen

För Bengt Helgesson var det den tredje gången som han var med om att någon drabbats av plötsligt hjärtstopp. Det här var den första med lycklig utgång. Och den första där Bengt själv var aktiv i hjärt-lungräddningen.
– Det var en riktig lyckokänsla när vi fick veta att det gått bra för Stefan. Men jag hade nog inte vetat hur jag skulle göra om jag inte gått HLR-utbildningen, säger Bengt Helgesson som har gått sammanlagt fyra utbildningar under en tio års period.

30 tryck 2 blås

Vid årets HLR-kongress reviderades riktlinjerna för hjärt-lungräddning. De riktlinjer som fortfarande gäller är att man ska göra 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar. Men är man outbildad i HLR kan man fokusera på att enbart göra kompressioner.

100-120 tryckningar i minuten är nytt riktmärke, liksom att kompressionsdjupet, så mycket man trycker ned bröstkorgen, ökas till 5-6 centimeter.

Men man behöver inte hålla allt i huvudet. Nu finns det nya hjälpmedel. Som HLR-applikationer, appar, vilka man laddar ner till mobiltelefonen.
– Jag har laddat ned Röda korsets app. Den berättar precis hur man ska göra. Telefon har man ju alltid med sig, säger Bengt.

Text: Magnus Östnäs
Foto: Conchi Gonzalez