Agneta och Kerstin testade tematräff Stresshantering

Kerstin Ramirez och Agneta Petersson från Hässleholm var med i den första gruppen som genomförde Tematräffar Stresshantering. Här berättar de om sin upplevelse.

Två kvinnor med breda leenden.

 

Hur skulle ni beskriva Tematräffar Stresshantering?

– Man träffas och går igenom ett material tillsammans i förebyggande syfte, för att undvika att må dåligt av stress, förklarar Agneta. Materialet är ett diskussionsunderlag, man pratar om olika saker och lär av varandra. Vi fick ut mycket av att göra det i grupp, vi vände på stenarna tillsammans. Då fastnar insikterna också bättre, fortsätter Agneta. Det är ett människonära material, det kopplar hela tiden till dig själv. Ingen teori. Det är inte den sortens kunskap som faller i glömska när man går hem. Snarare någonting som man har med sig och går tillbaka till.

Vad kom ni fram till under era träffar?

– Stress har haft en negativ klang i många år. Men stress kan var positivt också, säger Kerstin. Jag har alltid behövt ”piskan” och tycker om att arbeta under stress. Det handlar inte om att sluta med det, utan att hitta en bra balans.

– Jag blev medveten om saker, fortsätter Kerstin, och fick en del ahaupplevelser och tankeställare. Är det så här jag gör? Eller, det här stämmer inte på mig, Jag har förstått att jag har väldigt lätt att återhämta mig. Jag kan bara sätta mig ned och titta ut genom fönstret så släpper jag allt.

– Där fungerar jag inte likadant, säger Agneta. Jag släpper sällan mina tankar, jag kan vakna upp och ha lösningen på ett problem – som att jag tänker medan jag sover. Jag tyckte bäst om den tredje träffen, om återhämtning. Jag förstod hur andning får kroppen att vila. Vi fick också pröva en kort andningsövning, som jag använder för att komma till ro och skingra tankarna. Till hösten funderar jag på att boka en dag i veckan till återhämtning. En dag när jag kan läsa, lösa korsord och ta kontakt med kompisar.

Hur skiljer sig träffarna från andra kurser, utbildningar och cirklar ni gått?

– Det finns ingen person som står och mässar. Ingen som tar ledarrollen. Det är så skönt, tycker Agneta. Det är bara att komma som man är, det är lika för alla. Man behöver heller inte läsa på, varken innan eller mellan träffarna. Det är inte svårt att göra det här. Det känns helt naturligt – och så får man tänka själv!

Vem tycker ni ska pröva det här?

– Stress var nytt som område för mig och jag har inte heller känt att jag har några specifika problem med stress, säger Agneta. Men materialet utgår heller inte från att man har problem med stress, det funkar för alla. Det är ett bra förebyggande material – vem som helst kan gå.

 

Fakta: Vad är Tematräffar?

  • Tematräffar är ett nytt koncept för medlemmar att umgås, dela erfarenheter och få nya kunskaper tillsammans.Konceptet innebär att några medlemmar träffas och tillsammans arbetar med ett material som varvar kunskaper, diskussionsfrågor och uppgifter.
  • Materialet är självinstruerande, instruktioner och tidsangivelser är inbakade. Därför behövs ingen ledare med förkunskaper – alla är med på samma villkor. De olika temana kommer vara utvalda för att ge kunskap och motivation för en god livsstil och vardag. Tematräffar Stresshantering är den första Tematräffen som tagits fram.
  • Beställ arbetshäften i webbutiken på hjart-lung.se