Nytt hjärta JB:s enda chans

Jan Bertil JB Carlsson är en av förbundets medlemmar som är hjärttransplanterad. Han fick sitt nya hjärta i augusti 2008 och var då i 65-årsåldern och hade varit orkeslös med högt blodtryck och hjärtsvikt under lång tid. Läkarna upptäckte till sist att han hade hål mellan klaffarna i vänstra hjärthalvan. Hjärtat orkade inte pumpa runt blodet.

Nytt hjärta JB:s enda chans- Mitt hjärta var i mycket dåligt skick, säger JB. Det sviktade rejält. Jag förstod att transplantation var enda alternativet. Jag blev skickad till Sahlgrenska i Göteborg för utredning och jag blev, så att säga, godkänd för transplantation.

Efter fyra månaders väntan var det så dags. JB hade under tiden både pacemaker och en ICD-apparat inopererad för att hålla honom vid liv.

- Då i augusti ringde de från Sahlgrenska och sa att det var dags för operation. Jag hade ställt in mig på det och hade en väska packad. Jag hann aldrig bli rädd inför den stora operationen som tog många timmar. Det var ju enda alternativet. Annars hade jag inte levt idag. Jag var mycket sjuk innan men kände direkt när jag vaknade upp att något hade hänt, till det bättre alltså.

- Jag blev bättre och bättre och orkade alltmer. Orken och konditionen blir fortfarande starkare trots stigande ålder. Även i år har den ökat när jag vid ettårskontrollen fick göra ett arbets-EKG på sjukhuset. Och det är jag ju väldigt glad för.

JB är en aktiv medlem som engagerar sig i donations/transplantationsfrågor förstås men också mycket annat. Han är kassör i föreningen i Falkenberg, media- och PR-ansvarig i såväl föreningen som i länsorganisationen samt registeransvarig på båda nivåerna och hemsidesansvarig i länsföreningen. Som entusiastisk hemsidesansvarig har JB också knutits som lärare i förbundets hemsidesutbildning.

- Det är roligt att få vara med på utbildningar och resa runt lite och träffa många nya och trevliga människor.

Avslutningsvis vill JB naturligtvis att alla människor tar ställning i donationsfrågan.
- Jag tycker att man ska ta ställning för donation och samtycka. Det kan rädda så många liv och hjälpa svårt sjuka och jag är en av de lyckliga. Dessutom tycker jag att sjukhusen kan bli mycket bättre på både organisera och informera.