Deckardrottningens liv präglat av hjärt- och lungsjukdom

Succéförfattaren Anna Janssons liv har på flera sätt präglats av hjärt- och lungsjukdom. Båda hennes föräldrar hade tbc, hennes make dog tragiskt vid en hjärtoperation och under flera år jobbade hon som sjuk­sköterska på en lungklinik. Hennes bakgrund och livsöde präglar hennes böcker och i den senaste romanen lyfter hon frågan om bristen på donerade organ.

En kvinna i halvfigur med mörkt hår och röd jacka

Deckarna med poliskommissarie Maria Wern i spetsen har sålts i över fyra miljoner exemplar och en anledning till böckernas popularitet är de realistiska beskrivningarna av människorna och samhället, tror författaren Anna Jansson.

I hennes romaner tillåts karaktärerna ha bekymmer och tillkortakommanden och precis som i verkliga livet figurerar gamla som unga med olika bakgrund.

– Jag skriver inte om ursnygga och framgångsrika 30-åringar. Jag är mer vardagsnära med den faslighet, sårbarhet och fumlighet det kan innebära. Och så innehåller mina berättelser alltid en kärlekshistoria, säger Anna Jansson som en förklaring till det lyckade framgångsreceptet bakom serien.

Arbetade som sjuksköterska

Inspiration till sina litterära personer har Anna Jansson främst hämtat från sina många möten inom sjukvården. I 25 år arbetade Anna Jansson som sjuksköterska, främst på lungkliniken vid Örebro universitetssjukhus.

Genom det jobbet har hon träffat många svårt sjuka människor med bland annat KOL och lungcancer. I samtalen med dem har hon fått inblick i deras livsöden och en nära kontakt med många anhöriga.

De grymma lungsjukdomarna drabbar människor från alla sociala samhällsskikt och den brokiga gruppen människor hon mött och samtalat med genom åren på kliniken har gett henne en grund att utgå ifrån när hon byggt upp sitt fiktiva persongalleri.

Organdonation

Men det är inte bara livshistorier och karaktärsdrag hon hämtat från sjukhusvärlden. Flera etiska diskussioner och ämnen hon tar upp i sina böcker har en koppling till vården. Som i den senaste romanen ”Mitt hjärta är ditt” där läsaren inte bara dras in i ett fall med ett mystiskt försvinnande utan även får fundera hur långt vi är beredda att gå för att få fram organ när bristen på donatorer är stor.

I boken behöver sjuåriga Wilma hjärttransplanteras för att överleva och en galen vetenskapsman säger sig kunna odla fram mänskliga organ i grisar.

– Det är ett högaktuellt ämne som engagerar mig. Idag står forskningen på tröskeln till att kunna odla mänskliga organ i svin utan risk för att de stöts av eftersom de skapats av mottagarens egna celler. Det är en lockande tanke eftersom bristen på organ idag är förtvivlad. Många dör på väntelistan till en transplantation. Men det finns risker. Grisarna kan ha ett vilande virus i sitt dna som aktiveras i den mänskliga kroppen. Det kan leda till dödliga pandemier, säger Anna Jansson.

Anna Jansson skriver ingen på näsan genom att berätta vad som är och fel och uttrycker inte sina egna åsikter i böckerna. Hon lockas snarare av att väcka tankar och beskriva frågeställningar ur olika synvinklar för att ge en bild av komplexiteten. Det handlar om att ha vågskålarna i balans, som hon själv uttrycker det. Men hon brinner för det hon skriver om.

– Det är jätteviktigt för mig att det jag förmedlar bottnar i något jag verkligen tycker och tänker.

Annas make dog efter en operation

Ämnet organdonation ligger henne nära på ett tragiskt och synnerligen personligt sätt. År 2007 skulle hennes make opereras eftersom hans förmaksflimmer inte kunde behandlas med läkemedel. Trots den minimala risken att få propp någonstans i kroppen, en på två hundra, drabbades maken oturligt av en propp i hjärnan. Den behandlades med blodförtunnande och han fick en blödning. När han då både hade en propp och en blödning blev det svårbehandlat och det stod snart klart att han var hjärndöd.

Eftersom Anna Jansson genom sitt sjuksköterskejobb var välbekant med organbristen i Sverige hade hon och maken pratat om hur de själva skulle ställa sig till att donera om något skulle hända dem. De hade båda uttryckt en vilja till donation om det skulle bli aktuellt.

– Det enda meningsfulla i den ofattbara sorgen var att andra kunde få möjlighet att överleva tack vara att han blev donator. Det var en hjältes död, sa jag till våra barn, berättar Anna Jansson och hennes ögon tåras när hon tänker tillbaka på händelsen och påminns om saknaden efter maken.

Träffades på sanatoriet

Sorg och tankar på döden har på flera sätt varit närvarande i Anna Janssons liv. Hennes allra första småbarnsår präglades av skräcken för den då livshotande sjukdomen lungtuberkulos, tbc, som spreds som en löpeld över Sverige. Flera av Anna Janssons äldre släktingar hade avlidit i tbc och även hennes pappa var svårt tbc-sjuk och vårdades på det gotländska sanatoriet Follingbo.

På sanatoriet träffade han sitt livs kärlek, sjuksköterskan Barbro, och något år senare fick de en dotter. Det var så Anna Jansson kom till världen. Det är en fin kärlekshistoria men dessvärre blev även Anna Janssons mamma tbc-smittad. De första fyra månaderna tvingades Anna Jansson därför att bo på spädbarnshem och senare under uppväxten lämnades hon bort till olika tanter som tog hand om henne.

Båda föräldrarna överlevde lyckligtvis och Anna Jansson har mestadels glada minnen från sin barndom på Gotland. Ibland fick hon skutta med sin pappa som var markvärderingsman på olika möten med folk. Det var kul för det berättades så många historier som väckte Anna Janssons nyfikenhet och fantasi. Kanske var det redan där och då som intresset för berättandet började och som sedan lett fram till att hon hittills skrivit hela 53 böcker. Och fler lär det bli.

– Min dotter har hjälpt mig att sammanställa en kort historik om personerna i mina böcker och kartlagt hur de hänger samman med andra karaktärer, som en lathund. Det har blivit svårt att hålla allt i huvudet. Men Maria Wern känner jag utan och innan och vet jag alltid hur hon kommer att reagera.

Text Anna-Karin Andersson
Foto: Anna Lena Ahlström

 

Namn: Anna Jansson
Ålder: 61 år.
Titel: Författare och sjuksköterska.
Böcker i urval: Har skrivit deckarna om kriminalinspektör Maria Wern som även gjort succé som tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen. Är även författaren bakom den underhållande romanserien om den varmhjärtade hårfrisörskan Angelika Lagermark och har skrivit en rad barnböcker.
Koppling till Riksförbundet HjärtLung: Egentligen ingen personligen men hennes livshistoria knyter på flera sätt an till HjärtLung. Annas far var sjuk i tbc och förälskade sig i en sjuksköterska, Annas mor, på det sanatorium där han vårdades. Även modern smittades av tbc. Anna kom senare själv att välja sjuksköterskeyrket och jobbade under många år på en lungklinik. Hennes make hade förmaksflimmer och avled tragiskt under en hjärtoperation.
Aktuell med: Boken ”Mitt hjärta är ditt”. Du har chansen att vinna ett ex av boken. Var med i tidningen Status tävling på nästa sida.