Ökat eldande oroar – risk för sjukdomar hos unga
Eskalerande elpriser får fler att vedelda hemma, men riskfritt är det inte då rökpartiklar förorenar luften för barn och unga. Se inslag på SVT.
Att tända en brasa i vintermörkret tycker de flesta är mysigt. Men hur påverkar vedeldning vår hälsa? Vid Umeå universitet forskar man om vedeldningens effekt på lungor, hjärta och blodkärl. Forskningen har fått ekonomiskt stöd av Riksförbundet HjärtLung.
Överläkaren och forskaren Ala Muala har i många år studerat vilken effekt vedeldning har på lungor och hjärtkärlsystem.
Resultatet från forskningen visar att rök från vedeldning är ett folkhälsoproblem. Bland annat påverkar vedrök luftrören negativt, något som kan kopplas till försämring av både astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
- Vi har i experiment, där unga, friska personer exponerats för sotig vedrök, sett att vedrökspartiklarna i den inandade röken tenderar att bli kvar i lungorna i högre grad än för andra luftföroreningspartiklar. Vi har även visat att exponering för vedrök gör att cellerna inte mognar som de ska och at
t en del celler dör. Detta påverkar immunförsvaret negativt, det vill säga kroppens förmåga att försvara sig försämras och kan förklara varför det är vanligt med luftvägsinfektioner i samhällen där man lagar mat över öppen eld, säger Ala Muala.
Forskargruppen i Umeå har även studerat hur hjärta och blodkärl påverkas av rök från vedeldning. Också här har man sett negativa effekter. Man lät friska personer exponeras för vedrök i en exponeringskammare i koncentrationer som kan förekomma vid luftföroreningstoppar och mätte hjärtfrekvens, pulsvariation och kärlstyvhet både under tiden de exponerades för vedrök och efteråt.
- Vi såg direkta effekter i form av ökad kärlstyvhet, försämrad pulsvariabilitet och förhöjd puls. Den kärlstyvhet som uppmättes var nära identisk med den man tidigare noterat efter exponering för dieselavgaser. De flesta vet att man ska undvika att andas in avgaser, men medvetenheten om riskerna med att andas in vedrök är sannolikt inte alls lika stor.
Det är unga och friska forskningspersoner som deltagit i de experimentella studier som genomförts vid Umeå universitet, och dosen vedrök som då andats in har då varit väl kontrollerad. Trots detta ser man en akut påverkan på hjärta, kärl och lungor.
- Personer med etablerad hjärt- eller lungsjukdom påverkas förmodligen mycket mer, säger Ala Muala, och eftersom personer som har KOL andas fort, det är inte ovanligt att de tar 25-30 andetag per minut per andetag, får de i sig fler vedrökspartiklar som också i högre utsträckning stannar kvar i lungorna.
Om man vill minska utsläppen från vedeldning, är det viktigt att elda i en modern miljögodkänd utrustning under kontrollerade förhållanden för att utsläppen ska blir så låga som möjligt.
- Man ska tända uppifrån och aldrig elda fuktig ved, eftersom det då bildas mer sot och högre nivåer av andra farliga föroreningar liksom ytterst små rökpartiklar, som kan ta sig in i lungor och blodkärl.
Text: Ulrika Juto
Eskalerande elpriser får fler att vedelda hemma, men riskfritt är det inte då rökpartiklar förorenar luften för barn och unga. Se inslag på SVT.