Upptäck Hälsans stig i Sverige!

Tveka inte att kolla upp en promenad på Hälsans stig i din närhet!  Gunilla Larsson i Riksförbundet HjärtLung Oskarshamn berättar om fördelarna med Riksförbundets promenadrunda.

Halsansstig_Sverigekarta.jpg

Hälsans stig i Oskarshamn används flitigt. Från maj till augusti är det till exempel tipspromenad varje tisdag och då kommer som regel 80–90 personer för att gå en lagom lång runda.

"Vi ställer aldrig in promenaden!"

– Vi ställer aldrig in, säger Gunilla Larsson, kassör i Riksförbundet HjärtLung Oskarshamn. Vi har bara gjort det en gång på grund av regn, och då blev vi utskällda. Så det är regnrock på!

Gunilla Larsson berättar detta med ett leende i mungipan (det hörs i telefonen) så det var nog inte så farligt med utskällningen.

Mer än något annat är hon glad för att Hälsans stig är så populär. Den börjar vid Stora torget, går ut genom stadsporten, tar en sväng om Södertorn och vänder sedan tillbaka in mot staden igen.

Hela rundan är strax över fyra kilometer lång.

– Tipspromenaden är lite kortare. Vi utnyttjar inte hela sträckan då.

Hälsans stig bidrar till ett mer hälsosamt Sverige

Hälsans stig finns inte bara i Oskarshamn utan på mer än 160 andra platser runt om i landet.

Stigarna är Riksförbundet HjärtLungs bidrag till ett hälsosammare Sverige, för det är HjärtLung som äger konceptet Hälsans stig, även om det är de enskilda kommunerna som skapar och underhåller stigarna.

Hitta din stig på webben

Tanken är att Hälsans stig ska underlätta för alla att nå folkhälsomålet om att röra på kroppen minst 30 minuter varje dag.

På naturkartan.se kan man hitta alla stigar som finns. Naturkartan finns också att ladda ner som app i mobilen.

Att gå tipspromenaden på Hälsans stig i Oskarshamn kostar 20 kronor. Då ingår kaffe och fikabröd. Alla är välkomna, inte bara medlemmar i Riksförbundet HjärtLung.

"Tre generationer som går tillsammans"

– Som mest har vi varit över 100 personer, och vi har nog aldrig varit färre än 70, säger Gunilla Larsson. Ibland är det tre generationer som går tillsammans. Det är ganska många barnfamiljer som brukar vara med.

Men hur är det med fikat? Det är väl ändå inte särskilt hälsosamt …?

– Jo, absolut! Den sociala biten är lika viktig för hälsan som motionen. Det är därför vi har börjat erbjuda dem med rullatorer att till och med sitta och lösa tipsfrågorna på plats. De ska inte behöva gå miste om den sociala samvaron bara för att de inte orkar gå så långt.

Första stigen anlades på Irland

  • 1995 upprättade irländska hjärtfonden den första Hälsans stig, på iriska Slí na Sláinte, som betyder "Stigen av hälsa". Tanken var att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
  • I Sverige har Riksförbundet HjärtLung tillsammans med landets kommuner cirka 160 promenad- och motionsslingor. Gemensamt för stigarna är att de är lätta att ta sig fram på och går i en slinga som oftast är mellan tre och sex kilometer. Hälsans stig underlättar för alla att nå folkhälsomålet att röra sig minst 30 minuter om dagen.
  • På hälsansstig.se finns det en karta med information om alla stigar. Det finns också en app som heter Hälsans stig som går att ladda ner till mobiltelefoner och även där finns all information om stigarna.

Text: Catarina Gisby

Mer om Hälsans stig och information om hur man ska gå till väga om man vill anlägga en egen stig.