Hallå där Anders Hansen!

Specialistläkare i psykiatri och författare, en av årets mest uppmärksammade och populära värdar i Sveriges radios Sommar. Han föreläste på Riksförbundet HjärtLungs kongress om ämnet ”Fysisk aktivitet – det viktigaste du kan göra för din hjärna”. Tidningen Status passade på att ställa några frågor till honom.

Föreläsare.

Du pratar främst om hjärnan, inom HjärtLung är det annars främst fokus på hjärta och lungor. Finns det några kopplingar mellan organen? 

– Ja, det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. Som fysisk aktivitet som jag föreläser om. Att röra på sig är bra för hjärnan. Det är också bra för hjärtat och lungorna.

På vilket sätt är motion bra för hjärnan?

– På flera sätt. Studier visar att vårt minne kan förbättras om vi rör på oss. Det kan även minska risken för stress och nedstämdhet. Forskning har visat att fysisk aktivitet kan likställas vid antidepressiv medicin. Man kan till och med bli smartare av att röra på sig, de som har bra kondis har högre IQ visar vetenskapliga tester.

Anders Hansens tips - så blir du hjärnstark!

  • Strunta i elitlopp och i att köpa hälsotidningar. Hitta smarta sätt för att bygga in så att rörelsen blir naturlig.
  • Allt räknas! En kort promenad eller fixande i trädgården är bättre än att inte röra sig alls.
  • En bra träningsdos ur hjärnsynpunkt är 45 minuters pulshöjande motionsaktiviteter tre gånger i veckan.

Missade du Anders Hansens sommarprat kan du lyssna i efterhand. Gå in på. https://sverigesradio.se/sommarvinterip1 och ladda ner programmet.