Ullakarin Nyberg: ”Var snäll mot dig själv”

Att lära känna sina egna begränsningar, och att vara snäll mot sig själv. De råden kring KOL, oro och ångest ger Ullakarin Nyberg, psykiatriker och programledare för Livet i Sveriges Radio P1.

UllakarinNyberg.jpg

Känslor av oro, ångest och nedstämdhet i samband med sjukdom är fullt begripliga, säger Ullakarin Nyberg, men de är inte sanningen: Känslor måste inte styra våra tankar och handlingar.

Det viktigaste är att känna sina egna begränsningar

Som kroniskt sjuk, oavsett om det är i KOL eller något annat, är det viktigaste enligt henne att lära känna sina egna begränsningar för att kunna göra medvetna val.

– Man kan välja att överanstränga sig för att man tycker att det är värt det, eller avstå helt från en aktivitet för att man blir för trött och hellre vill spara kraften till annat. Men avstå inte från sådant du vill göra ”för säkerhets skull”. Det är faktiskt bra att pressa sig lite, säger hon.

"Öva! Om du inte klarar det själv, be om hjälp."

Nedan ger Ullakarin Nyberg några konkreta tips vid oro och ångest i samband med KOL. Hon säger att det inte är lätt att tillämpa sådana råd, att det aldrig går automatiskt:

– Det finns bara ett sätt: att träna. Försök! Hitta vad du vill förändra – ta reda på hur – öva. Och om du inte klarar det själv, be om hjälp.

Text Linda Swartz

Ullakarins 3 konkreta tips:

1. Ångest vid andfåddhet:

– En strategi är att lära dig lugna dig själv, bland annat med andningstekniker. Där har KOL-patienter faktiskt ett försprång. Andra sätt är att klappa på dig själv, säg snälla saker. Föreställ dig hur du skulle lugna och trösta någon annan i en liknande situation.

2. Nedstämdhet vid skuldkänslor kring rökning:

– Moralisera aldrig över dig själv! Se dig som en människa med sårbarheter. Vi tröstar alla oss själva på olika sätt. Och tänk på att rökningen har gett dig mycket positivt, stunder som du annars skulle ha varit utan.

3. Oro och osäkerhet inför framtiden:

– Sjukdomen kommer att bli sämre, men du har en massa andra delar i livet. Utveckla dina intressen och lär känna andra i samma situation till exempel genom patientföreningar. Fortsätt leva som människa.

Därför är ångest vanligt vid KOL

I problemet finns en ond cirkel inbyggd: Andfåddhet kan ge ångest, men ångesten kan även förvärra andfåddheten.

I problemet finns en ond cirkel inbyggd: Andfåddhet kan ge ångest, men ångesten kan även förvärra andfåddheten.