Jespers hjärtfel upptäcktes när han krockade

När fotbollsmålvakten Jesper Hjalmarsson startade bilen efter träningen mådde han bra. Några kvarter senare vaknade han upp efter att ha förlorat medvetandet och kört rakt in i en stenmur. Dagen därpå upptäcktes orsaken: en sjuk sinusknuta.


Två veckor efter olyckan och upptäckten av hjärtfelet har dramatiken bytts mot lugn. ”Jag kommer att kunna leva ett vanligt liv och med de årliga kontrollerna av pacemakern kommer en trygghet. Blir det något annat fel på hjärtat kommer de att hitta det då” säger Jesper.

Bara ett par veckor har gått efter olyckan när Status träffar 27-årige Jesper Hjalmarsson.

Tur i oturen

 Medan såret efter pacemakeroperationen läker håller han sakta på att smälta vad han har varit med om.

Det kunde ha varit mycket värre.

– Jag har haft en väldig tur i oturen. Tänk om det hade hänt på landsvägen ut från stan eller på E6:an. Jag är kylmontör och kör jättemycket i tjänsten. Eller tänk om det hänt tre veckor tidigare medan jag hade den gamla - mycket mindre krocksäkra - bilen, säger Jesper.

Små tecken genom åren

I efterskott kan Jesper se att små tecken på sjukdomen har funnits där de senaste åren.

Han har vid några tillfällen drabbats av ögonflimmer och yrselanfall i fotbollsmålet, men då tolkat det som blodsockerfall.

Så när han i höstas avslutade sin hittills mest framgångsrika säsong i Varbergs Gif med bara 22 insläppta mål på lika många matcher kände han sig fullt frisk.

Och den dagen allt hände hade han jobbat som vanligt mellan sju och fyra för att sedan åka och träna på Påskbergsvallen.

Jesper Hjalmarsson

Det mesta i Jespers liv har cirklat runt träningen. Förr spelade han både handboll och fotboll men de senaste åren har han ”bara” vaktat buren i Varbergs Gifs A-lag, vilket ofta har inneburit tre träningstillfällen och en match i veckan. Tack och lov kommer den sjuka sinusknutan inte att sätta stopp för fortsatt spel. Foto: Privat

På hemvägen skulle Jesper köra en sväng i stan i sin nya Volkswagen Passat för att hämta upp sambon Lotten.

När han satte sig i bilen strax efter åtta var allt som vanligt men bara några kvarter bort började det flimra för ögonen.

– Det tog en sekund eller på sin höjd två, sen svimmade jag.

Bilen blev till skrot

När han vaknade upp höll en cyklist på att hjälpa honom ut ur bilen. Jesper verkade ha hållit en rak kurs en lång sträcka innan bilen rände rakt in i en mur runt en villa. Eftersom det smällde just vid korsningen gick murhörnet in i bilen, som blev till skrot. Men Jesper kom ur vraket hyfsat helskinnad och fick sätta sig på trottoaren i väntan på ambulans och polis, som var snabbt på plats.

– De trodde nog att jag hade druckit för jag fick genast blåsa och ta ett blodprov, berättar Jesper, som minns allt utom de minuter han var avsvimmad.

– På sjukhuset blev jag röntgad på grund av att jag hade ont i magen och fick också göra en datortomografi av hjärnan eftersom jag hade svimmat av. De hittade ingenting utan sa att jag med största sannolikhet hade fått ett blodsockerfall.

Fick ligga kvar över natten

Jesper fick ändå ligga kvar med EKG över natten. Nästa morgon – samtidigt som Varbergsborna kunde läsa i lokaltidningen om en förare som rapporterats för vårdslöshet i trafik efter att ha kört mot färdriktningen, korsat en gång- och cykelbana och krockat med en mur – kom en sköterska halvspringande in på rummet. EKG-apparaten hade gett utslag.

Hjärtat hade stoppat och vid ronden, när Jesper trodde att han skulle skrivas ut, fick han istället veta att det upptäckts att han hade ett fel i hjärtats retledningssystem och antagligen skulle behöva operera in en pacemaker.

– Läkaren pratade i säkert femton minuter men jag hörde inte mer än så. Det blev kaos, säger Jesper.

Jesper HjalmarssonOm hjärtat inte får impulser från sinusknutan går pacemakern in istället och kickar igång hjärtat och Jesper kommer inte att märka någonting.

Som tur var hade hans pappa med fru kommit till sjukhuset.

När de tre samlat sig fick de utförligare information om vad som hänt och vad som väntade.

Pacemakern ställts in

De närmaste dagarna fylldes av undersökningar. På torsdagsmorgonen opererades pacemakern in.

Efter sex veckors sjukskrivning, när pacemakern har ställts in och kontrollerats, kommer Jesper att räknas som frisk.

– Jag har varit väldigt trött och vet inte om jag kan greppa det här riktigt än men jag tror att det har varit värre för dem runt omkring. Det känns tryggt nu. Jag kommer att ha pacemaker resten av mitt liv men jag kommer att kunna spela fotboll igen och leka med mina framtida barn.

Fakta om sinusknutan

Att Jesper kommer att kunna fortsätta träna hårt och spela fotboll i A-laget beror på att hans hjärtmuskel i sig är stark och frisk. Felet sitter i sinusknutan, som är en del av hjärtats retledningssystem.

  • Sinusknutan är en liten nervknut, som sitter på väggen i högra förmaket. Den fungerar som ett tändstift för hjärtat genom att den skickar ut elektriska impulser över förmaken och sedan till kammarmuskulaturen och därmed får hjärtat att dra ihop sig och pumpa ut blodet med det livsnödvändiga syret.
  • Det finns flera anledningar till försämrad funktion hos sinusknutan. Åldrande är en – hos de flesta debuterar sjukdomen i 60-70 årsåldern – och någon underliggande hjärtsjukdom en annan.
  • En sjuk sinusknuta ger inte alltid symptom men kan ge sig till känna genom svimning, yrselattacker, andfåddhet, bröstsmärtor och hjärtklappning. En patient som har svimmat på grund av en sjuk sinusknuta löper stor risk att drabbas igen.
  • Pacemaker är den behandling som ges vid en symptomgivande sjuk sinusknuta. Faktum är att ungefär hälften av de som har pacemaker har det på grund av att sinusknutan inte fungerar som den ska.

Text och foto: Karin Hylander