”Hos oss i HjärtLung finns det något för alla”

Nu vaknar lokalföreningarna till liv efter den långa pandemipausen.
I både Markaryd och Oskarshamn är längtan stor efter att få träffas.
– Det verkar finnas ett uppdämt behov, säger Arne Nilsson,
ordförande i Riksförbundet HjärtLung Oskarshamn.

Monika Johansson och Liselotte Bengtsson.

Coronarestriktionerna har slagit hårt mot lokal­föreningarnas verksamhet. I Markaryd har man ändå försökt att hålla uppe kontakten via den Facebooksida styrelsen driver sedan två år tillbaka.

– Vi har i praktiken lagt ner vår hemsida och kör allt på Facebook numera. Folk kan gå in när de vill och vi skriver in det som händer. Det är väldigt smidigt, säger ordförande i Markaryd, Åke Bengtsson.

Årsmötet digitalt

För att känna att någon del av verksamheten fungerade på som vanligt valde man också att anordna årsmötet digitalt denna vår.

– Det gick fint! Vi har en styrelseledamot som är duktig på detta och allt flöt på utan problem.

Lade verksamheten på is

I Oskarshamn har man valt en lite annan väg. Där lade man ner all verksamhet och sköt även på årsmötet.

Det fördes diskussioner om att anordna promenader och kanske några stickträffar, men till slut enades man om att stänga ner.

– Vi hade diskussioner också om att köra årsmötet digitalt, men alla kände ”Aldrig, det kommer inte att funka”, så vi körde utomhus i Stadsparken i maj istället, säger Arne Nilsson.

Nu rullar verksamheten igång 

Nu när restriktionerna har lättat har båda föreningarna kunnat rulla igång sin verksamhet. I Oskarshamn innebär det att de uppskattade tipspromenaderna på tisdagar med utgångspunkt från Stadsparken är tillbaka.

– Första gången var vi osäkra på hur stort intresset skulle vara. Men det kom 88 personer. Det finns ett uppdämt behov av att träffas.

Längtan efter att ses ordentligt märks inte minst på det stora intresset för övriga aktiviteter som föreningen anordnar. Det finns mycket att välja på: boule, canasta, handarbete och så de gemensamma resorna.

Fullbokade bussresor

– Jag tror nästan alla våra bussresor börjar bli fullbokade. Det är väldigt populärt, vi åker någonstans, ser oss omkring och fikar tillsammans.

Även i Markaryd ser man fram emot att anordna sina vanliga träffar. Här handlar mycket om att vara tillsammans och umgås. På programmet står bland annat kalkonmiddag, luciafirande och julgransplundring.

– Vi har förmodligen tappat några medlemmar under året som gått, men vi är ändå 500 stycken. Hos oss finns det något för alla och det är nog därför folk vill vara med, säger Åke Bengtsson.

Kommer ni ta med er något av det digitala in i verksamheten nu när man får träffas igen?

– Jag tror inte det. Vi kommer inte att ha ett digitalt årsmöte i alla fall. I vanliga fall brukar vi vara 100 som deltar och det aktiverar folk, nu var vi kanske 30. 

Text: Elisabet Wahl