Ledare nr 6 2012: Välkomna tillbaka till aktiviteter, opinionsbildning och härligt umgänge

icon september 27, 2012

Sommaren 2012 är till ända och vardagen som ordförande har rivstartat.
Vädermässigt blev inte sommaren vad jag tänkt mig – för mycket regn och för lite sol. Men oj, vad skönt det har varit att vara ledig.

Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLungJag ska inte trötta er med mina semesterminnen, utom i ett avseende. När man åstadkommer saker som inte ens existerar i ens vildaste fantasi, då känns det kul att få dela med sig.

För ett år sedan blev jag utmanad av en 30 år yngre vän inom familjen att simma Vansbrosimmet. Som sagt, det fanns inte i min sinnevärld att jag skulle göra något dylikt men lite kaxigt svarade jag "självklart". I maj när jag fyllde år fick jag en våtdräkt i present av min utmanare och då insåg jag – det här är nog på allvar om jag inte ska svika ett löfte.

Den 8 juli – insmord i ormsalva och vaselin och iklädd våtdräkt och badmössa – klev jag i det 17,8 gradiga vattnet och gav mig ut på en 3 km lång i simtur i Vanån.

Känslan när jag slog handen på tidtagningen och var i mål var obeskrivbar. Jag fixade det! Och nej, jag ska inte göra alla delar i klassikern men Vansbrosimmet ger jag mig nog på igen.

Nog om detta. Nu drar drar höstens verksamhet igång. För egen del kommer mycket att handla om förberedelser inför nästa års kongress. Då ska förbundsstyrelsen granskas för den gångna perioden och om vi verkställt alla kongressbeslut. Men vi ska också staka ut framtiden och jag vill uppmana alla att fundera och engagera er i den kommande kongressen, som är vårt förbunds högsta beslutande organ. Ombud ska utses, det ska nomineras till förtroendeuppdrag och motioner ska skrivas, som som jag hoppas tar avstamp i utvecklingsfrågor.

Som vanligt håller du en informativ medlemstidning i din hand. När jag läste detta nummer av Status fastnade jag för artikeln om högt blodtryck och tänkte. Vi är generellt sett duktiga på att serva vår bil och det är en självklarhet att så ska göras. Tänk om det vore lika självklart att serva kroppen som är en otrolig investering för framtidens hälsa. Med all den kunskap vi tillsammans har i Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund är en av våra uppgifter att opinionsbilda och informera om hur viktigt service av kroppen är.

Även om man känner sig frisk borde alla få och ta chansen att kolla sina värden för att undvika sjukdom. I mina drömmar hoppas jag i en framtid att det ska vara lika enkelt att slinka in och kolla sina värden som att köpa en liter mjölk.

Lev väl så ses vi i höstens aktiviteter!

Inger Ros