Malena om sex på äldre dagar

När kvinnor och män åldras kan sexlivet bli mer jämställt. En önskan om kvinnligt, sinnligt njutande hos mannen och en ta-för-sig-attityd hos kvinnan. Det säger sexologen och terapeuten Malena Ivarsson, som gett människor råd om sex och relationer i närmare 50 år.

malena.jpg

- Det är bra för kroppen att man har sex. Det är som ett motionspass, även om just det ordet låter tråkigt. Självklart är det inte nödvändigt att ha ett aktivt sexliv, men det gör ju att man mår bättre och får bättre självförtroende, säger Malena Ivarsson.

Den kunskap om äldres sexliv, samlad under många år, som hon delar med sig av gäller på generell nivå. Den handlar inte om alla personer, men alla kan nog hitta sådant som stämmer in på ens egen situation.

Kvinnors och mäns sexualitet

Enligt Malena Ivarsson händer det en hel del med kvinnors och mäns sexualitet när vi åldras.

– När det gäller kvinnor finns i stora drag två inställningar. Den ena är de som har lagt sex på hyllan, som inte har haft så mycket lust tidigare och definitivt inte efter klimakteriet. Den andra typen säger ”nu har jag det bästa sexet jag någonsin haft”. De har hittat sig själva sexuellt, har kanske en ny partner, känner åtrå.

Män mer för smekningar

Bland män finns en mer samstämmig syn.

– Män tycker nästan alltid att sex är viktigt, även om det inte är på samma sätt som tidigare. Kanske har de inte samma förmåga till stånd och utlösning, men de får ändå mycket ut av att tillfredsställa en partner.

Malena Ivarsson berättar att äldre män mer gärna tar emot smekningar. Allt fokus ligger inte på penis och penetration. Huden, fötterna, håret är också engagerade.

– Jag brukar prata om den typen av njutning som oceanisk. Om könsorganet är en våg på havet handlar oceanisk njutning om hela vattenmassan.

Kvinnor tar för sig mer

Om äldre män blir en mjukt böljande ocean går kvinnorna mot det hårdare, mer traditionellt manliga sättet att förhålla sig till sex, enligt Malena Ivarsson.

– De ger sig ut på jakt, tar för sig, ber inte om ursäkt. De vet hur de vill ha det och ser till att få det så.

Båda förändringarna har sin grund i både biologiska och kulturella faktorer. Inte minst beror de på att människor tenderar att slappna av mer i sina kroppar ju längre de lever. Därför kan äldre i högre grad än yngre bjuda in leken i det sexuella.

– Det finns ju sexleksaker, men även hjälpmedel som pubisringar kan bli en del av leken. Hjälpmedel behöver inte kännas allvarligt och tråkigt, utan bli ett komplement i helheten, säger Malena Ivarsson.

Sjukdom kan påverka sexlivet

När någon drabbas av sjukdom som påverkar sexlivet påverkar det alltid även relationen.

– Sjukdom ställer stora krav på känslan av gemenskap. Har man ett gott förhållande innan sjukdomen drabbar finns starka incitament att stötta varandra. Men då är det viktigt att den som är sjuk är öppen kring sina bekymmer, och att den friskare partnern också får utrymme för sina känslor inför det som förändrats.

De problem med erektion och ork som kan uppstå vid olika hjärt-, kärl- och lungsjukdomar måste inte bli negativa för sexlivet, framhåller Malena Ivarsson.

I stället kan man sakta ner, smeka varandra och ge varandra närhet på sätt som kan ge parterna ännu mer än ett fullt samlag.

– Ett sådant exempel är synkroniserad andning. Man ligger intill varandra och andas i samma takt. Det kan vara enormt sensuellt. Eller bara smeka varandra utan att det ska leda någonstans, utan att röra könsorganen. Den ena smeker den andra under en halvtimme och sedan byter man.

"Sex börjar i hjärnan"

Malena Ivarsson lyfter fram att sex inte primärt handlar om kroppar som ska mötas.

Sex börjar i hjärnan. Därför är det viktigt att underhålla tankar och fantasier, inte minst i ett långvarigt förhållande, anser hon.

– Hjärnorna behöver stimuleras mer än könsorganen. Gör något nytt tillsammans på det intellektuella området. Ägna er åt gemensam problemlösning som till exempel att skriva en bok ihop. Det är ett sätt att få syn på det som man en gång blev så attraherad av hos den andra, säger Malena Ivarsson.

Prata om gemensamma drömmar

Ett råd är att äldre par inte ska förlora sig i praktiska göromål, som att renovera sommarstugan.

Då är det lätt att försumma den intellektuella och sensuella samvaron.

Malena Ivarsson tycker att man ska prata om gemensamma drömmar kring sådant man vill uppleva, men inte har haft tid för.

Kvinnlig ugn - manlig mikro

När det uppstår sexuella problem i en mogen relation är Malena Ivarssons erfarenhet att sexet tidigare har varit på mannens villkor.

Kvinnan har anpassat sitt sätt att ha sex till hans rytm, och vill inte ha det så längre.

– Då behöver man få syn på det. Kvinnlig sexualitet är som en ugn, den värms upp långsamt till rätt temperatur och behåller eftervärme. Manlig är som en mikrovågsugn. Den värmer snabbt, säger pling och sedan är det slut.

Den som inte har något långt förhållande med den ena eller andra ugnstypen kanske vill ge sig ut och dejta.

Äldre mer rak på sak

Malena Ivarsson tipsar om att gå med i föreningar, börja träna på ett gym eller lägga upp profiler på dejtingsajter.

Hon säger att många äldre har en mer direkt syn på sexuella förhållanden än yngre personer och oftare går rakt på sak.

– Eftersom tiden är utmätt på ett annat sätt kan man vara tillsammans i nuet, inte känna att man måste planera för en framtid. Vara öppen för att sexet kan vara lite hur som helst och ändå bli bra.

Ålder inget hinder för bra sex

Att åldras behöver alltså inte betyda ett sämre sexliv, men ett annorlunda.

Malena Ivarsson berättar att många av de äldre personer hon träffar säger att de ha bättre sex än någonsin eftersom de kan ge det gott om tid.

Malena Ivarssons mångåriga arbete för att hjälpa människor i alla åldrar att hitta rätt i sina relationer och sexliv har inte gått en spikrak väg.

Rikskändis med "Fräcka fredag"

Som ny 30-åring jobbade hon på en ungdomsmottagning och senare blev hon rikskänd som programledare för ”Fräcka fredag” på SVT. När hon blev 45 fick hon en mittlivskris.

– Då tröttnade jag på allt som hade med sex att göra. Jag intresserade mig i stället för psykiatern CG Jungs idéer om arketyper, drömmar, manligt och kvinnligt. Det fördjupade mina tankar om relationer och sex.

Malena Ivarsson återvände snart till sexologin och har strävat efter att nå så många människor som möjligt genom olika medier (se faktaruta).

Nu är hon 74 år och har under det senaste decenniet både fått en frågespalt i tidningen Senioren och startat en podd om sex och kärlek.

– Det är bra att göra något nytt och inte bara samma gamla saker. Min filosofi är att leva i nuet, och det blir bara lättare och lättare ju äldre jag blir. Både det förflutna och framtiden faller undan och blir mindre viktiga.

Text: Linda Swartz
Foto: Judit Nilsson/SvD

Malena Ivarsson

Gör: Sexolog och terapeut. Besvarar läsarfrågor samt driver en podd.
Ålder: 74 år.
Bor: Gärdet i Stockholm.
Gör på fritiden: Tränar och lyssnar på bra föreläsningar på Youtube.
Favoritbok: Läser gärna böcker av Rupert Spira.

3 tips från Malena Ivarsson: så håller du sexlivet vid liv

1. Skriv ned några sexuella fantasier och dela dem med varandra. Obs! Ni behöver inte göra verklighet av dem om ni inte känner för det utan mer låta dem inspirera er och väcka lust.

2. Välj en låt (eller ett musikstycke) var som illustrerar hur er relation varit och en som illustrerar hur ni vill ha er framtida relation. Musik uttrycker och kommer åt känslor på ett sätt som ord inte förmår.

3. Tveka inte att ta några samtal med en parterapeut om det känns som om ni har fastnat. Många gånger behövs en utomståendes ögon för att man ska kunna få in en ny förtrolighet och öppenhet i relationen.

Syrsan hjälper med sexet

Syrsan - hjälpmedlet som kan hjälpa vid potensproblem.

Syrsan - hjälpmedlet som kan hjälpa vid potensproblem.