Ledare nr 1 2012: Vi har ett varierat utbud av fysisk aktivitet för alla

icon januari 30, 2012

Hej och god fortsättning på det nya året. Jag hoppas att Du fått lite vila, lugn och ro för nu är det dags att ge sig an 2012. Utmaningar och möjligheter står för dörren.

Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLungNär Du har denna tidning i Din hand har jag nästan gått i mål med mitt löfte till kongressen 2010 – nämligen att besöka alla länsföreningar – endast två återstår.

Som jag tidigare berättat har besöken givit mig mycket näring i mitt ordförandeuppdrag. Jag har träffat otroligt många engagerade aktiva medlemmar.

Jag har också fått ett kvitto på att förbundsstyrelsen är på rätt väg i utmaningen att utveckla och än mer synliggöra vår organisation och där vi ska vässa till oss för att utöva påtryckning på makthavare.
Självklart ser förutsättningarna, både organisatoriskt och ekonomiskt, lite olika ut i vårt avlånga land men det som förenar är önskan om en gemensam och slagkraftig vision och värdegrund, nyrekrytering av medlemmar och förändringar i vårt arbete och utbud för att nå fler yngre medlemmar. Oron att rekrytera medlemmar som vill ta på sig styrelseuppdrag förenar.

Jag vill vända mig till alla medlemmar och säga- det är otroligt roligt att vara förtroendevald i Hjärt- och Lungsjukas riksförbund.

Vårt namn kommer att bli en fråga för nästa kongress, det känner jag mig rätt säker på. Frågan lever i allra högsta grad i vår organisation och så länge den gör det så tydligt måste den diskuteras.

Många lyfter också fram vikten av att kunna tydliggöra vad var och en som blir medlem hos oss får genom sitt medlemskap och sin medlemsavgift. Jag kan bara peka på en sak: i konkurrens med alla aktörer på marknaden som lockar oss till fysisk aktivitet men som också tar en rejäl summa för detta, är vi ju unika. Vi kan i hela vårt land erbjuda ett varierat utbud av fysisk aktivitet till en låg penning.

Som vanligt, tycker jag, innehåller detta nummer av Status intressant läsning. Jag har fastnat för artikeln "Brustet hjärta drabbar fler kvinnor än män". Utan att bli alltför personlig och utan att ta allt för mycket fasta på en artikel, undrar jag om det tako-tsubo som drabbat mig. Detta måste jag gå vidare med.

"Var din egen advokat" är en intressant artikel men också skrämmande läsning för oss kvinnor.

Teknikens utveckling, som väl alla ännu inte riktigt hänger med i, ger oanade möjligheter för att vården bli mer patientnära. Läs om den intressanta utvecklingen.

Februari månad – Hjärtemånaden – firar vi för sjunde året i rad genom evenemang och möten med allmänheten och rundabordssamtal med politiker.

Låt Hjärtemånaden 2012 göra skillnad för alla våra medlemmar och ge fler förutsättningar att bli en av oss.

I februari firar jag också personligen min mamma som fyller 80 år.

Lev väl och må gott!