Tillsammans tar vi oss igenom det här

mars 20, 2020

Vi befinner oss verkligen i ett svårt läge i Sverige nu. Covid-19, orsakat av det nya coronaviruset, sprider sig i Sverige och världen. Det ställer oss både som enskilda medborgare och samhälle i en väldigt svår situation. 

Vi får inte drabbas av panik, inte lyssna på alla förståsigpåare som tror sig ha svaren utan istället ska vi ta till oss myndigheternas råd som är viktiga att följa. På krisinformation.se samlar myndigheterna information.

Jag är övertygad om att vi tillsammans tar oss igenom detta. Det är dock viktigt att vi – var och en – tar ansvar för att minska smittspridningen så att sjukvården klarar att ta hand om de som blir sjuka, inte bara i covid-19, utan i livets andra sjukdomar som ju också finns kvar.

Som ordförande i en organisation där många medlemmar finns i riskgruppen ser jag det som viktigt att vi på olika sätt möter upp de behov som finns. Vi ger rådet till alla i organisationen att tills vidare ställa in möten och aktiviteter med utgångspunkten att HÄLSAN går före stadgan.

Det kommer bli en svår tid för många och bristen på sociala kontakter och aktiviteter kommer bli påtaglig. Många kanske inte heller kommer ut och handlar. Det är nu vi som folkrörelse ska vara som bäst. Ni som är friska, ge era medmänniskor en hjälpande hand. Flera föreningar ordnar nu hjälp och stöd med att till exempel handla eller hämta medicin.

Inger Ros

Men vi måste också tänka lite nytt i en svår tid. Ringa varandra, kanske ordna digitala möten och fika via nätet. Vi prövar nu att införa digital gymnastik, både för att vi behöver röra på oss lite men också för att öka möjligheten till sociala kontakter.

Många av oss är rekommenderade att minimera fysiska möten men detta kan vara ett sätt att hålla vår fina organisation igång i en svår tid. Vårt kansli arbetar på distans men finns hela tiden tillgängliga för att stötta och hjälpa.

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida på hemsidan om coronaviruset och covid-19 med den senaste informationen från myndigheterna och vi ligger på myndigheterna i frågor av största vikt för våra medlemmar!

Tack för att ni kämpar!

Ta hand om varandra, tillsammans kommer vi att ta oss igenom det här!

Varma hälsningar!

Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung