600 äldreboenden saknar reservström enligt SR Ekots granskning

november 04, 2021

Fler än 600 äldreboenden saknar reservsystem för att kunna få el vid ett strömavbrott, det visar en kartläggning som SR Ekot gjort. Ekots undersökning gäller cirka 1200 äldreboenden i närmare 200 kommuner. Det visar sig att hälften varken har tillgång till stationära eller mobila reservkraftverk.

- Det som framkommer i Ekots granskning är oroväckande. Många personer med kroniska lungsjukdomar som till exempel KOL behöver ha tillgång till syrgasbehandling. Ofta under dygnets alla vakna timmar, säger Riksförbundet HjärtLungs ordförande Inger Ros.

Vid ett strömavbrott kan hissar sluta fungera, matlagningsmöjligheter slås ut och det finns även exempel på att både trygghetslarm eller brandlarm i äldreboenden i olika delar av landet lagt av, visar Ekots granskning.

De äldre på boendena kan vara beroende av medicinsk utrustning för att överleva, utrustning vars batteribackup kanske bara räcker några timmar, skriver SR Ekot.

- Vi hoppas att det här blir en väckarklocka för kommunerna. Bor man på ett äldreboende ska man kunna känna sig trygg med att syrgasbehandlingen fungerar och att det finns backup om det blir ett längre strömavbrott, säger Riksförbundet HjärtLungs ordförande Inger Ros.