Västra Götaland-regionen backar efter kritik

maj 11, 2021

Efter hård kritik från Riksförbundet HjärtLung och flera andra patientorganisationer backar Västra Götalands-regionen och prioriterar återigen riskgrupper i vaccinationen mot covid-19.

Kritiken kom från flera håll efter att Västra Götalandsregionen flyttat riskgrupper för covid-19 bakåt i vaccinkön, jämfört med den prioriteringsordning Folkhälsomyndigheten slagit fast grundat på risken att drabbas av allvarlig sjukdom vid covid-19.

Riksförbundet HjärtLung gav regionen skarp kritik bland annat i en artikel i Göteborgs-Posten. 

– Det blir ett slag i ansiktet. Folkhälsomyndigheten säger ju på tv vad som ska gälla. Att en region då kommer med helt nya besked, det blir inte bra. Det är viktigt att alla regioner följer ordningen, de här människorna har väntat i över ett år, sade Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung i GP.

Nu backar regionen något och ger yngre i riskgrupp, från 18 år och uppåt, förtur framför jämnåriga, även om det blir först efter att 50–59-åringar erbjudits tider i fas 4, skriver GP.

- Det är bra att man lyssnar till vår kritik och tar in riskgrupperna i prioriteringsordningen. Det här är människor som väntat och följt myndigheternas anvisningar i över ett år och för dem är varje dags väntan en prövning, säger Inger Ros.