Nathalies dröm gick i uppfyllelse trots diagnosen

maj 25, 2023

Nathalie fick hjärtflimmer bara 31 år gammal och trodde att hon skulle behöva ge upp sin dröm om ett tredje barn.

Nathalie och Mathilda

Allt började med att Nathalie under en förkylning fick hög puls och svårt att andas. Hon fick åka ambulans till Södersjukhuset, där man först avfärdade hennes symptom som tecken på en panikattack. Hon var för ung för att ha hjärtflimmer resonerade läkarna. Men Nathalie stod på sig och fick behålla EKG-utrustningen på, som tillslut visade att hon hade hjärtflimmer.

– Mitt hjärta kändes som en sprattlande fisk i bröstet och jag var jätterädd. Jag visste inte då vad den här diagnosen innebar och jag fylldes av en jättestor rädsla att jag skulle dö ifrån mina två små pojkar.

Efter att hon fått beskedet om diagnosen rekommenderades hon att ändra vissa levnadsvanor, såsom att undvika koffein. Nathalie fick också en medicin som först påverkade hennes livskvalité negativt, hon fick  mardrömmar och sämre ork. Men tillslut vande sig Nathalies kropp vid medicinen och hjärtat slutade flimra. Ångesten och oron fanns dock kvar.

– Hela kroppen reagerar när jag får flimmer. Det är som att jag har två hjärtan i kroppen som bråkar med varandra. Psykiskt blir det väldigt påfrestande. För mig var just den här rädslan för att jag skulle kunna få en propp eller en stroke jättejobbig. Även om läkaren sa att risken för det är låg för att jag är så ung och inte har så många andra riskfaktorer så finns ändå risken där. Den är större nu än innan jag fick diagnosen.

Nathalie satte livet på paus

Hon hade sen tidigare en dröm om att få ett tredje barn, men när hon fick diagnosen hjärtflimmer var den drömmen som bortblåst. Hon trodde inte att hjärtat skulle klara av en graviditet.

– Det tog några månader tills jag kunde tänka att jag inte ville ge upp mina drömmar bara för att jag fått min diagnos. Jag ville inte att den skulle stå i vägen. Drömmen om ett tredje barn vägde tyngre än själva rädslan över att mitt hjärta inte skulle klara av det. Vi ville i alla fall försöka.

Från vecka 17 i graviditeten upplevde Nathalie stora problem med hjärtat och var tvungen att ligga till sängs mycket. Hjärtat slog ofta dubbla slag.

– Bara att gå upp och göra en macka var jättejobbigt. Det var en väldigt tuff graviditet.

Nathalie var tvungen att trappa ner på medicinerna under graviditeten, hon rekommenderades att ta en så liten dos som möjligt för barnets säkerhet. Själva förlossningen gick bra och den 14 februari i år, på alla hjärtans dag, föddes Nathalies dotter. De valde att ge henne namnet Mathilda, som betyder ”kraft”.

– Jag vill ge ett hopp till andra som är gravida, eller som är sjuka och har det tufft rent generellt, att drömmar kan bli verkliga. Vägen dit kan vara lite längre, men man kan komma i mål. Mathilda är mitt levande bevis på att drömmar kan slå in. Även om jag ibland känt mig sviken av min kropp är jag tacksam över att mitt hjärta slog för mig och Mathilda under hela graviditeten.

 

Bidra till att fler mammor med hjärt-, kärl- och lungsjukdom får ett längre och rikare liv. Swisha ditt bidrag här.