Lär dig mer om hjärt-lungräddning

juni 14, 2021

Vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp behöver man starta hjärt-lungräddning omedelbart. Men hur gör man hjärt-lungräddning? Hur kan man lära sig det? Och var kan jag hitta en hjärtstartare? Riksförbundet HjärtLung går igenom svaren.

Otäcka scener utspelade sig i Köpenhamn i EM-matchen mellan Danmark och Finland i lördags. Den danske landslagsmittfältaren Christian Eriksen föll livlös till backen efter att ha drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Lyckligtvis var lagkamrater, personal och läkare snabbt framme och kunde genom ett intensivt arbete rädda Christian Eriksens liv.

Efter händelsen i Köpenhamn undrar nu många hur man gör hjärt-lungräddning (HLR). Kunskap räddar liv och vi behöver bli fler som kan hjärt-lungräddning. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om HLR startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.

Hur gör jag HLR?

Börja med att larma 112 och starta hjärt-lungräddning omedelbart.

Fortsätt med hjärt-lungräddning tills professionell hjälp anländer.

Använd tillgänglig hjärtstartare även om du inte har utbildning. Hjärtstartaren talar om för dig vad du ska göra.

  • Tryck mitt på bröstet.
  • Takt 100-120 kompressioner minut.
  • Kompressionsdjup 5- 6 cm.
  • Släpp upp helt efter varje bröstkompression, behåll hudkontakten.
  • Blås in tills bröstkorgen höjer sig. En inblåsning ska ta 1 sekund.
  • 30 bröstkompressioner följs av 2 inblåsningar, 30:2.
  • Minimera avbrott i bröstkompressioner för att utföra inblåsningar.
  • HLR ska utföras på hårt underlag.
  • HLR ska fortsätta med så få avbrott som möjligt. (Källa: HLR-rådet)

Hur kan jag lära mig HLR?

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer. De senaste fem åren har vi utbildat drygt 17 700 personer. Vårt mål är att så många som möjligt ska kunna hjärt-lungräddning.

En utbildning i hjärt-lungräddning ger dig kunskap om vad du ska göra om någon i din närhet blir medvetslös, drabbas av hjärtstopp eller andningsstopp. Gå helst en repetitionskurs varje år.

Vill du gå en kurs i hjärt-lungräddning kontakta din lokala Riksförbundet HjärtLung-förening:

Var kan jag hitta en hjärtstartare?

Hos Hjärtstartarregistret kan du se var det finns registrerade hjärtstartare i Sverige. Syftet med registret är att alla hjärtstartare utanför sjukvården ska registreras. De blir då synliga på en karta så att livräddare och larmcentralen vet var hjärtstartarna finns placerade geografiskt. Varje innehavare registrerar själv sin hjärtstartare utan kostnad hos registret.

I Sverige finns över 35 000 hjärtstartare utanför sjukhus men i dag är endast cirka 16 000 av dem registrerade i registret. Därför inledde Riksförbundet HjärtLung arbetet ”Hjärtsäkra din ort” 2018 i samarbete med Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Syftet är att kartlägga hjärtstartare över hela landet och få fler registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret.

  • Här kan du hitta en checklista för säkring av hjärtstartare
  • Här kan du läsa mer om arbetet med att hjärtsäkra Sverige

Vad gör Riksförbundet HjärtLung i arbetet med HLR?

Riksförbundet HjärtLungs mål är att så många som möjligt ska kunna hjärt-lungräddning. Förutom att våra föreningar utbildar i HLR arbetar förbundet med att försöka se till att så många hjärtstartare som möjligt finns registrerade i hjärtstartarregistret.

Riksförbundet HjärtLung genomför HLR-veckan i oktober varje år för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning. Under veckan berättar vi om vårt arbete för att ytterligare synliggöra för SOS Alarm och allmänheten var landets publika hjärtstartare finns.

I samband med veckan delar Riksförbundet HjärtLung ut priset Årets hjärt-lungräddare varje år till någon som utfört hjärt-lungräddning utanför sjukhus och räddat livet på en annan människa. Priset delas ut i samarbete med Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Opinionsbildning om HLR är viktigt för att fler liv ska kunna räddas. Riksförbundet HjärtLung vill att fler hjärtstartare ska finnas tillgängligt i vårt samhälle och har därför nyligen skickat en skrivelse till berörda svenska myndigheter för att uppmärksamma dem på vikten av att fler hjärtstartare finns tillgängliga i kollektivtrafiken. Idag finns hjärtstartare på offentliga platser vid till exempel större publika evenemang och större arbetsplatser och idrottsanläggningar. Genom att också placera hjärtstartare på till exempel bussar kan vi öka tillgängligheten och synligheten för hjärtstartare i samhället.

Riksförbundet HjärtLung har, med stöd av Svenska rådet för HLR, även ett nätverk för dig som överlevt hjärtstopp och för dina närstående på Facebook:

Jag vill hjälpa till i ert arbete – vad kan jag göra?

Jag har ett företag och vill bidra till ert arbete – hur kan jag stötta?

  • Bli en av våra Hjärtevänner. Här kan du läsa mer om hur du tar kontakt och bidra till vårt arbete.

Om du har frågor om HLR är du välkommen att kontakta Helene Silfver, Ansvarig HLR, samordnare föreningsstöd och livsstil: helene.silfver@hjart-lung.se