Kroppens varningssignaler premiärvisades på Filmstaden Sergel

februari 06, 2020

Onsdagen den 5 februari hade filmen Kroppens varningssignaler premiär i samband med ett event på Filmstaden Sergel där socialminister Lena Hallengren berömde filmens sätt att lyfta frågorna.

Sven Wollter och Tilde Fröling i samtal.

För att sätta fokus på att vara uppmärksam på kroppens varningssignaler i samband med hjärt- och kärlsjukdom har Riksförbundet HjärtLung producerat kortfilmen Kroppens varningssignaler med Michael Segerström, Sven Wollter och Tilde Fröling i huvudrollerna. 

Budskapet, utöver att lyssna på kroppens varningssignaler, är att leva hälsosamt samt att hålla koll på blodtrycket, pulsen och kolesterolvärden som är kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

- Den första kortfilmen Varningssignaler var framgångsrik i att förmedla budskapet om att lyssna på kroppens varningssignaler. Med uppföljaren Kroppens varningssignaler, även denna en kortfilm, vill vi fortsätta att öka kunskapen om Sveriges vanligaste dödsorsak, hjärt- och kärlsjukdom. Vi har stora möjligheter kunna förhindra många fall av allvarlig hjärt- och kärlsjukdom genom att fokusera på riskfaktorer och arbeta preventivt. För att rädda fler liv är tidig diagnos och behandling av hjärtsjukdomar som hjärtsvikt och förmaksflimmer grundläggande, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Under premiäreventet på Filmstaden Sergel i Stockholm talade socialminister Lena Hallengren (S), Riksförbundet HjärtLungs ordförande Inger Ros. En kortare föreläsning om livsstil och hjärt- och kärlhälsa hölls av Matthias Lidin från Karolinska Institutet.

Filmpremiär med Lena Hallengren

- Tack så hemskt mycket för den här filmen! Jag vet inte vilken som var bäst, jag tycker båda var himla bra faktiskt. Och båda är verkligen väl värda att sprida och det kommer ju underlätta för oss alla att göra det. Jag ska verkligen bidra. Ett lättsamt, enkelt, tydligt och bra sätt att lyfta frågorna. Och jag tror att vi alla behöver bli så mycket bättre på att ta kroppens varningssignaler på stort allvar, sade Lena Hallengren, socialminister.

På Filmstaden Sergel fanns även möjlighet att testa puls/förmaksflimmer, blodtryck/ABI och kolesterol på plats. Cirka 200 personer var på premiäreventet.

Filmen Kroppens varningssignaler och föregångaren Varningssignaler ser du på youtube.

Läs mer om våra aktiviteter och evenemang under Hjärtemånaden på vår hjärtemånadssida.

Kroppens varningssignaler

Att lyssna på kroppens varningssignaler kan göra skillnad. Som en del av Hjärtemånaden 2020 presenterar vi kortfilmen Kroppens varningssignaler med Sven Wollter, Tilde Fröling och Michael Segerström. 

Att lyssna på kroppens varningssignaler kan göra skillnad. Som en del av Hjärtemånaden 2020 presenterar vi kortfilmen Kroppens varningssignaler med Sven Wollter, Tilde Fröling och Michael Segerström.