Inger Ros klättrar bland vårdens mäktigaste

juni 26, 2019

"Erfaren lokalpolitiker som har kommunperspektivet med sig och sitter i styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde. Valdes om av en enhällig kongress i april för tre nya år som ordförande för Sveriges näst största patientorganisation. Beskrivs som slipad och större än den organisation hon företräder. Syns ofta i samma sammanhang som Lise Lidbäck, listans nummer 24."

Så lyder motiveringen till Riksförbundet HjärtLungs ordförande Inger Ros placering på Dagens Medicins maktlista, den som listar de 100 mest inflytelserika inom vården. För femte året i rad tar Riksförbundet HjärtLungs ordförande sig in på listan - den här gången på plats 38 (upp fyra platser från förra året).

Bland andra patientrepresentanter på listan märks spetspatienten Sara Riggare (22), Neuros ordförande Lise Lidbäck (24), Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson (51-100) samt Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius (51-100). Listan toppas av socialminister Lena Hallengren.

Hela listan finns att läsa på Dagens Medicins hemsida.

Så tas listan fram:
Maktlistan bygger på bakgrundssamtal med ett 40-tal makthavare i svensk sjukvård. Bedömningen på listan ska spegla både formell makt och informellt inflytande. Vissa personer som har ett stort indirekt inflytande över vården, som statsministern och finansministern, saknas för att de inte har mer inflytande över vården än över andra sektorer i samhället.

Källa: Dagens Medicin