”Höj statsbidraget till patientorganisationerna”

oktober 28, 2022

Ökad efterfrågan på företrädare för patienter måste mötas med ökade resurser, skriver Lotta Håkansson, Mikaela Odemyr och Anders Åkesson från Sveriges största patientorganisationer i en gemensam debattartikel i Dagens Medicin.

I en debattartikel i Dagens Medicin skriver Lotta Håkansson, Reumatikerförbundet, Mikaela Odemyr, Astma- och Allergiförbundet och Anders Åkesson, Riksförbundet Hjärt Lung om behovet att höja statsbidraget till patientorganisationerna i Sverige.

"När Funktionsrätt Sverige inför valet frågade de politiska partierna hur de ser på statsbidraget svarade sju av åtta partier att de är positiva till höjda statsbidrag. Men statsbidraget till patientorganisationer har bara höjts en enda gång sedan 2008 och antalet organisationer som delar på samma kaka har ökat.

Patientorganisationernas roll är inte att vara kuttersmycken som är med bara för syns skull. Alla tjänar på att företrädarskapet är starkt. Därför har flera patientorganisationer tillsammans med Funktionsrätt Sverige arbetat fram en företrädarutbildning, med syfte att öka kunskapen hos både patienter och patientföreträdare för att kunna arbeta ännu mer konstruktivt."

Läs hela debattartikeln på Dagens Medicin.