Rune nr 1-2014

Efter 15 år som medlem

Rune Johansson
Efter 15 år som medlem i Hjärt- och lungföreningen varav sex år som kassör tänkte jag berätta om mig och min syn på föreningen.

RuneJag är född 1929 i Torbjörntorp och flyttade 1935 med min mor, far och fyra syskon till Rössberga i Valtorp. Vi hade ett litet ställe och min far försörjde familjen, först som lokförare på Tomtens kalkbruk och sedan som fiskhandlare. Efter den sexåriga skolan i Valtorp (där jag bl.a. var skolkamrat med Göran Thorell) arbetade jag lite som dräng innan jag som sextonåring fick jobb på Västergötlands Förenade Kalkindustrier, vilket senare såldes till Ytong AB, där jag var kvar tills företaget lades ner 1980. Mina sista yrkesverksamma år jobbade jag på Åkericentralen i Tidaholm.
Som nybliven pensionär fick jag hjärtproblem och gick då igenom en bypassoperation. Detta gjorde att jag 1998 kom i kontakt med Hjärt- och lungföreningen och blev medlem tillsammans med min fru Birgit. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av föreningsarbete, men trivdes gott med dess föreläsningar och aktiviteter. 2000 blev jag kassör och hade även hand om föreningens medlemsregister. Jag har även hållit i stavgångsaktiviteter och tipspromenader och tycker det är viktigt att man rör på sig. Det bästa med aktiviteterna är alla möten och fikastunder tillsammans med så många trevliga människor.

Vi har ju under åren ordnat många lotterier och jag vill rikta ett stort tack till alla medlemmar och andra som har bidragit med vinster under åren.
Medlemsutvecklingen under åren har varit mycket god. 1998 när jag började i föreningen var vi 80 medlemmar och 2007 var vi 402 medlemmar bara i Falköping, vilket gjorde att vi då blev största hjärt- och lungföreningen i länet. Göran Einarsson var en stor kraft bakom detta. Vi fortsätter att växa och är nu uppe i 451 medlemmar. Mycket beror nog på att vi har många olika aktiviteter såsom gymnastik, badgympa, line dance, bordtennis och stavgång. För min del räcker det just nu med stavgång, gymnastik och badgympa och alla trevliga föreläsningar och möten som ordnas i föreningen.

Något som Birgit och jag har uppskattat mycket under åren har varit de olika hälsoresorna som föreningen har anordnat. Flera resor gick till Hälsohemmet i Ekshärad, där det enbart serverades vegetarisk mat. För oss var det en ny upplevelse – man behöver ju inte äta kött och dricka kaffe varje dag. Andra resor gick till Hultafors utanför Borås. Föreläsningar och filmvisningar stod bland annat på programmet på dessa uppskattade resor.

Rune Johansson