Ven i augusti 2012

VEN 15-16 augusti 2012

Hjärt- och Lungsjukas förening i Falköping på resa.

Den årliga sensommarresan gick i år till Ven. Det var ca 40 resenärer som äntrade bussen i Falköping. Resan gick genom Viskadalen via Borås till Varberg och Falkenberg. Där gjordes en liten avstickare på småvägar som gick alldeles nära havet med härlig natur och trevlig bebyggelse.

Efter lunch i Våxtorp gick färden över Hallandsåsen och vidare ut på Kullen, där vi besökte Kullens fyr och strosade runt bland klipporna och njöt av den vackra utsikten. Genom vacker skånenatur följde vi sedan kustvägen genom Mölle, Höganäs och förbi Sofiero till Helsingborg, där vi övernattade på Grand Hotell alldeles intill den gamla borgen Kärnan.

Efter tidig frukost nästa dag var det dags att ta båten från Landskrona till den lilla ön Ven mitt i Öresund. Där väntade en lokalbuss som tog oss runt till de olika sevärdheterna på ön. På nordvästra delen ligger medeltidskyrkan St Ibb mycket vackert alldeles intill havet med utsikt över Danmark.

Ven förknippas med vetenskapsmannen och astronomen Tycho Brahe, som verkade där på 1500-talet. Han fick ön i förläning av den danske kungen. Han byggde ett slott, Uranienborg, och ett underjordiskt observatorium, Stjerneborg. Mitt på ön ligger Tuna by och där finns Tycho Brahe-minnena. Vi fick en mycket grundlig och intressant guidning om Tycho Brahe och hans verksamhet. Uranienborg förstördes strax efter att han lämnat ön för att fortsätta sitt arbete ute i Europa. Stjerneborg har rekonstruerats och vi fick gå ner i underjorden och se ett bildspel om hur han observerade och studerade stjärnhimlen.

I den före detta Allhelgonakyrkan finns ett museum med utställningar som vi också besökte. På Ven är det populärt att cykla och det finns ungefär 2000 cyklar till uthyrning, så många cyklar har vi nog aldrig sett parkerade på ett och samma ställe förut!

Efter en intensiv halvdag på denna vackra ö bar det av hemåt igen. God mat åt vi på Vasatorps golfrestaurang utanför Helsingborg och efter att hela resan mest ha åkt på små vägar, blev det nu motorväg hem till Västergötland. Alla var nöjda med resan, vädret var toppenbra och föreningens Bengt Mohlin, som tillsammans med Bengts resetjänst ordnat resan tackades hjärtligt.

Text: M Thor
Foto: B Gustafsson