Goslar 2011

Goslar 2011

Resa till Goslar, Lübeck 11-15 september 2011.

Vackert väder, god mat och många sevärdheter skapade förutsättningar för att Hjärt- och Lungföreningens höstresa till Lübeck och Goslar blev mycket lyckad. Tidigt på söndag morgon stod 45 reslystna och förväntansfulla medlemmar på Stadsteaterns parkering och väntade på att ta plats i en av Vartofta Buss stora kontinentbussar med destination Lübeck. På kvällen var man framme och där väntade en god middag.

Reseledaren och guiden Jan Renström, med rutin från ett otal Tysklandsresor med vuxna och gymnasieelever, ledde gruppen till sevärdheter som Holstentor, Mariakyrkan, Rådhuset och inte minst caféer där förmiddagskaffet smakade extra gott och där fina marsipanförpackningar blev smakfulla presenter. Den gamla Hansestaden besöktes på 1500-talet av Gustav Vasa med ärendet att låna pengar och soldater för att driva ut danskarna ur Sverige.

Resans huvudmål var Goslar, en stad som hade sin storhet på medeltiden då det kejserliga palatset byggdes som gruppen besökte. Alltsedan en renovering på 1870-talet pryds väggarna i den pampiga kejsarsalen av enorma väggmålningar med motiv från den tyska historien.

Jan guidade gruppen på ett sakkunnigt sätt i Goslar, som grundades redan på 900-talet. Staden har en mycket pittoresk bebyggelse i de centrala delarna som ligger innanför den nu till största delen raserade stadsmuren. Välrenoverade korsvirkeshus med väggmålningar och oftast med skiffertak skapade en fin miljö där Jan även visade prov på en stor förmåga att hitta mysiga lunchrestauranger. Sedan 1992 är den historiska stadskärnan och den intilliggande silvergruvan i Rammelsberg med på UNESCOs lista över världsarv.

Innan återresan mot Lübeck och Sverige gjordes en rundtur i Harzbergen - ett bergsområde söder om Goslar där man vid en vintersportanläggning invid den gamla DDR-gränsen på avstånd kunde se Tysklands Blåkulla där häxorna enligt folktron träffas.

På hemresan besöktes den vackra korsvirkesstaden Celle där lunch intogs på den historiska Rådhuskällaren.

Sista natten tillbringades återigen i Lübeck innan det var dags att starta hemfärden via Danmark och Öresundsbron till Skåne. Sista lunchen med gänget intogs på Örenäs slott utanför Helsingborg. Här passade föreningens ordförande Bernth Gustafsson på att tacka resegruppen med Jan Renström och Bengt Mohlin i spetsen för en lyckad och lärorik resa.


"Tysta Gatan" i Lübeck.


Kolla vilka torn!


Vår reseledare Jan Renström berättar om den historiska bebyggelsen runt torget i Goslar.


Vy av hus


Vy från kejsarpalatset i Goslar.


Statyer på gågatan i Goslar.


I väntan på att äta!


Vackra blommor på torget i Celle.


De flesta av deltagarna på trappan till Örenäs slott.