Åsunden runt 2010

Åsunden runt 2010

Försommarresan med Hjärt- och Lungföreningen i Falköping gick i år med buss söderut till grannstaden Ulricehamn och Åsunden runt. Den utmärkta och väl pålästa guiden Anna berättad medryckande om trakten och kopplade den till berättelser ur författarinnan Birgit Th. Sparres liv och författarskap.

Första stoppet på resan var vid den privatägda medeltidsborgen Torpa Stenhus. Närmare två meter tjocka murväggar gjorde den nära nog ointaglig för alla danska trupper som har härjat i dessa trakter genom åren. Här hämtade också Gustav Vasa i mitten av 1500-talet sin tredje drottning, 16-åriga Katarina Stenbock, och det sägs att äktenskapet var lyckligt.

Efter en värmande kaffepaus på Hofsnäs rullade den fullsatta bussen vidare genom Vegby och Marbäck och det gavs även tid till en stadsrundtur i Ulricehamn innan det var dags för lunchen på Hotell Bogesund. Trots det något kylslagna vädret tog sedan de flesta resenärerna en rundvandring på Ulricehamns mysiga gågata. Medhavda kassar skvallrade om att flera hade värmt sig i affärerna men även gynnat stadens handlare.

Under hemfärden tackade Göran Einarsson resegruppen med Bengt och Ulla för en trevlig resa.