Blekingeresa 2013

Blekingeresa 29/8-1/9 2013

Sveriges Trädgård, Blekinge, visade sig från sin allra bästa sida när Falköpings Hjärt-och lungförening under augustis sista veckoslut anordnade sin fyradagarsresa.

De 50 resenärerna bodde på Scandic hotell i Karlskrona, alldeles vid strandpromenaden och båthamnen. Här åt gästerna också middagar och såväl boende som mat lovordades av Falköpingsborna.

Under nerresan gjordes det första besöket i Småländska Huseby bruk, där familjerna Hamilton och Stephens huserat under långa perioder på 1800- och 1900-talen. Joseph Stephens äldsta dotter Florence förvaltade och vårdade Huseby till så sent som 1979. Statens Fastighetsverk övertog ansvaret 1994. Jordbruket är utarrenderat, men i den intressanta bruksmiljön finns bl.a flera museer, som besökarna har tillgång till.

Under dagarna i Blekinge bjöds resenärerna på en båtutflykt till Kungsholms fort, en befästning som i dag tjänar i utbildningssyfte och fortfarande är en attraktion för besökare. Fortsättningen på den dagen blev också marin med ett besök på museet på Stumholmen. En annan liten Blekingepärla är Ronneby, där Falköpingsborna gavs möjlighet till vandring i den stora Brunnsparken. Heliga kors kyrka med de äldsta delarna från 1100-talet var en annan attraktion liksom den omgivande träbebyggelsen från 1700-talet. Träbebyggelse handlade det också om när gästerna från västgöta rike besökte koloniområdet Brändaholm i Karlskrona- en unik idyll.

Utflykt gjordes också till Torhamn, Kristianopel - med värdhus från 1700-talet och en riktigt gammaldags måltid i behaglig miljö - och Brömsebro. Blomstergården i Eringsboda är nästan bättre än fordomdags och här har nu också Falbygdsborna vandrat runt. Under Blekingedagarna gavs också tillfälle till egna aktiviteter.

Det var en välorganiserad resa som föreningens resespecialist Bengt Molin stod bakom. Chauffören Ari från Vartofta Buss bidrog med trygg och säker rattföring.


Samling vid Blomstergården i Eringsboda.


Båtresa till båtutflykt till Kungsholms fort.


Småbåts hamn l Kungsholms fort.


Rosenbom.


Heliga kors kyrka.


Roneby bruns park.


Freden i Brömsebro 1645.


Samling vid muset på Kungsholms fort.


Väntar på båten till Kungsholms fort.


Staty utanför Hotellet.