Må Bra Dag i Lidköping

Må Bra Dag i Lidköping 2011 05 25

Närmare 300 medlemmar i Hjärt- och Lungsjukas sju föreningar i gamla Skaraborg samlades i onsdags till en uppskattad Må Bra Dag i Lidköpings Folkets park. Dagen bjöd både på mat, fika, underhållning och viktig information om hjärt- och lungsjukdomar och anordnades med stöd av Hjärtfonden KSS.

- Vi tror att det är värdefullt för medlemmarna att träffas så här. Vi hade en liknande träff på Flämslätt för två år sedan och nu tyckte vi att det var dags igen förklarade ordföranden i Lidköpingsföreningen Monika Mäkitalo som var dagens moderator och höll i trådarna tillsammans med bl.a. Bernth Gustafson, Göran Einarsson från Falköping och Lennart Karlsson från Skövde.

Ett uppskattat inslag under dagen var ett föredrag om ballongvidgning av överläkaren på KSS Anders Kallryd.

Ballongvidgning innebär att en kateter förs in i pulsådern vid ljumsken eller i handleden och förs till hjärtat. Under röntgenkontroll förs en liten ballong in via katetern till den del av kranskärlet som behöver vidgas. Kring ballongen finns ett litet metallnät, stent, som lämnas kvar i kärlet och förhindrar att det faller ihop igen. I Sverige görs för närvarande ca 20 000 ballongvidgningar per år varav ca 600 vid KSS och ca 4000 bypassoperationer.

Anders Kallrud underströk också hur viktigt det är att snabbt komma under vård vid misstanke om hjärtinfarkt. Infarkten leder till bestående skada på hjärtat och ju snabbare man kan öppna kärlet igen desto mindre blir skadan.

Må Bra Dagen i Lidköpings Folkets park. avslutades med ett intressant och lättsamt föredrag av psykiatikern Håkan Andersson Broddetorp som pratade kring ämnet "Att leva medan tiden går". Att bli pensionär är ingen ändstation enligt Håkan men det är en punkt i livet som kan bli starten för ett nytt och rikare liv om hälsan det medger. Föreningsliv, barnbarn och frivilligarbete av olika slag kan ge en behövdhet som är viktig för alla människor att känna.

Från Falköpingsföreningen deltog ett 100-tal medlemmar i Må Bra Dagens aktiviteter. Resan till Lidköping var upplagt som ett tipsrally med ett antal frågor, mest av lokal karaktär. Anita Andersson lyckades bäst med 9 rätt och ett bra svar på skiljefrågan. Ett utlottat pris gick till Ulla-Britt Lager.


Anders Kallryd berättade och visade bilder på hur en ballongvidgning utförs.


Ca 300 personer till bords


Många lyssnar till Håkan Andersson Broddetorp "Att leva medan tiden går".


Underhållning av Vildminkarna.