Det här kan du göra själv för att sänka blodtrycket!

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand genom att ändra dina levnadsvanor. Om du har ett lite förhöjt blodtryck kan livsstilsförändringar räcka som behandling men de allra flesta med högt blodtryck behöver både läkemedel och livsstilsförändringar.

Här är några vanor som är bra för blodtrycket:

Sträva efter en bra vikt. Om du väger för mycket får ditt hjärta arbeta hårdare. Om du är överviktigt kan du sänka ditt blodtryck genom att gå ned i vikt, bara några kilo kan göra skillnad.

Ät mycket grönsaker och mindre salt. För mycket fet och söt mat bidrar till övervikt och att det bildas fett i kärlväggarna, vilket ökar blodtrycket. När du har högt blodtryck ska du följa de allmänna kostråd som du kan hitta på Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Att äta mer grönsaker har enligt forskning positiva effekter på blodtrycket. Håll också koll på hur mycket salt du äter. Vi behöver ungefär en tesked salt om dagen, för mycket salt påverkar njurarna så de ökar mängden blod i kärlsystemet vilket i sin tur ökar blodtrycket.

Rör på dig, var aktiv, motionera och träna. All rörelse är bra för hälsan. Motion tränar hjärtat och förebygger övervikt. Studier visar att aktiviteter som gör att ditt hjärta slår snabbare och gör dig varm ger bäst resultat för att sänka blodtrycket. Om du inte orkar hålla ett högt tempo i längre perioder kan du dela upp din aktivitet i kortare pass, som att ta fyra raska promenader på 10 minuter i stället för en lång promenad på 40 minuter.

Drick mindre alkohol. För mycket alkohol kan öka blodtrycket. Genom att dricka mindre alkohol kan du minska ditt blodtryck.

Rök inte. Cigaretter och snus innehåller nikotin som påverkar kärlen negativ. Att sluta röka och använda nikotin är alltid ett bra beslut för hälsan.

Ta hand om din stress. När vi blir stressade ökar blodtrycket. Stress är inte farligt, men kan bli farligt om vi lever med ett konstant stresspåslag och har svårt att hitta sätt att koppla av och återhämta oss. Om du upplever stress är det bra om du funderar över vad som stressar dig och om du kan ändra på någonting för att minska stressen. Du kan också träna på avslappningstekniker för att bryta stressen. Fysisk aktivitet motverkar stress och de flesta av oss upplever att det är avkopplande att vara i naturen. Vad passar dig?

Klicka här för att gå tillbaka till Lilla blodtrycksskolan »