Träning och motion vid högt blodtryck

Fysisk aktivitet och träning kan vara en effektiv behandling för personer med högt blodtryck. Regelbunden träning kan bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärt- och kärlhälsan.

Börja lugnt

Om du inte har tränat på ett tag, börja lugnt och öka intensiteten gradvis. Att gå en kort promenad eller simma några längder i poolen kan vara ett bra sätt att komma igång.

Fokusera på konditionsträning som cykel eller löpning

Aerob träning, såsom gång, löpning, cykling eller simning, kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Försök att träna minst 30 minuter per dag, fem dagar i veckan.

Få in mer motion i vardagen

Förutom att avsätta tid för träning och motion finns det också många sätt att förbättra din vardagliga rörelse och få in mer motion i din dagliga rutin.

Här är några tips:

  • Promenera eller ta cykeln till affären eller jobbet
  • Välj trapporna istället för hiss eller rulltrappor
  • Stå upp och rör dig under arbetsdagen
  • Gör trädgårdsarbete eller städning

Sammanfattningsvis kan regelbunden träning bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärt- och kärlhälsan för personer med högt blodtryck. Det är viktigt att börja lugnt och gradvis öka intensiteten, samt tala med din läkare innan du påbörjar någon ny träningsrutin.

Börja träna i grupp eller följ våra träningsprogram digitalt

Riksförbundet HjärtLung hjälper dig med högt blodtryck att komma igång med träning med hjälp av våra gemensamma träningstillfällen i din lokala förening eller genom att använda våra träningsprogram.

Hitta din närmaste lokalförening

Våra digitala träningsprogram