Hjärtklaffsinfektion

Endokardit är en infektion i endokardiet, den hinna som täcker hjärtmuskulaturen inne i hjärtats hålrum. Allra vanligast är att infektionen sitter i hjärtklaffarna.

Cirka 500 personer insjuknar årligen i Sverige i hjärtklaffsinfektion, endokardit. Ökad risk att drabbas löper personer som tidigare haft reumatisk feber, är klaffopererade eller har blåsljud på hjärtat. Infektionen orsakas av vanliga hudbakterier alternativt munhålebakterier som kommer in i blodomloppet och slår sig ned på hjärtklaffarna.

Bakterierna kan skada hjärtklaffarna, ett läckage kan uppstå vilket hörs som ett blåsljud när man med stetoskop lyssnar på hjärtat.

Symtom på endokardit

Feber är det vanligaste symptomet. Andra vanliga besvär är trötthet, värk i kroppen, andfåddhet och viktnedgång. Besvären kan variera och det kan ofta ta lång tid innan man kommer fram till rätt diagnos.

Behandling av endokardit

Infektionen behandlas med antibiotika. Om skadan på hjärtklaffarna är omfattande eller enbart antibiotikabehandling inte är tillräcklig, kan man behöva operera klaffarna.

Läs mer om att leva med en ny hjärtklaff

"Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva friheten att cykla igen."

 

"Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva friheten att cykla igen."