Så här mäter du blodtrycket hemma!

Att kunna mäta blodtrycket hemma kan vara en värdefull kunskap för att övervaka din hälsa. Här är en enkel guide för att mäta blodtrycket på rätt sätt.

Idag är det enkelt att mäta blodtrycket hemma. Du kan köpa en automatisk blodtrycksmätare, till exempel på ditt apotek. De kostar oftast från några hundralappar upp till någon eller några tusenlappar. Välj helst en blodtrycksmätare som har en manschett som du sätter på överarmen.

Förbered dig innan du mäter blodtrycket 

Innan du mäter blodtrycket, undvik fysisk aktivitet, koffein, tobak och mat i minst 30 minuter. Sitt ner på en bekväm stol med fötterna plant på golvet och vila i 5 minuter.

Placera manschetten

Rulla upp ärmen på din arm och placera manschetten runt överarmen i höjd med hjärtat, cirka 2-3 cm ovanför armbågen. Vila mot ett armstöd och sitt med ryggstöd. 

Starta mätningen 

Under mätningen, var tyst och undvik att röra på armen eller prata. Detta kan påverka mätresultatet.

Läs av resultatet 

När mätningen är klar, kommer blodtrycksmätaren att visa ditt systoliska (övre) och diastoliska (undre) tryck i mmHg. Skriv ner dessa värden för att kunna följa upp över tid.

Mät två gånger 

Mät två gånger med 1 minuts mellanrum 

Upprepa mätningen

Mät blodtrycket flera gånger och skriv ned dina värden, så kan du ge vården ett bättre underlag.

Checklista vid mätning av blodtrycket hemma:

Här hittar du en enkel checklista för bästa möjliga resultat.

Checklista för hur du mäter blodtrycket

Du ska kontakta vården om du har ett blodtryck som är över 135/85.  När man mäter blodtrycket i vården är gränsen för högt blodtryck 140/90. Mäter man blodtrycket hemma blir det oftast lägre än i vården. Då är gränsen satt till 135/85. 

Klicka här för att gå tillbaka till Lilla blodtrycksskolan »