Jag vill ge tillbaka och vara ett stöd för andra!

Torbjörn Trolte, kommer från Storvreta utanför Uppsala. Efter sin hjärtinfarkt fick han vård och rehabilitering på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett mycket viktigt stöd på vägen tillbaka mot en fungerande vardag.

– Jag fick en hjärtinfarkt 2009. Under rehabiliteringen på sjukhuset fick jag mycket information och stöd. Efter infarkten blev jag erbjuden att delta i en hjärtskola, vilket jag gjorde tillsammans med min fru. Jag fick också hjälp att komma i gång med lättgympa på sjukhuset med närvarande vårdpersonal. Det var viktigt för att jag skulle vara trygg när jag började anstränga mig igen.

- Ett av mina starkaste minnen från den här tiden är när jag joggade för första gången efter infarkten. Det kändes så obehagligt med alla stötar och dunsar. Det gällde verkligen att inte stanna upp och låta rädslan ta över. Jag sa till mig själv ”infarkten är över nu, hjärtat är lagat och det är upp till mig att göra det bästa möjliga av situationen”. 

Torbjörn blev medlem i Riksförbundet HjärtLung efter sin hjärtinfarkt.

– Jag fick kontakt med Riksförbundet HjärtLungs förening i Uppsala redan när jag låg på sjukhuset. Avdelningen fick besök av en representant som presenterade både sig och föreningen. Jag blev medlem redan då men var inte så aktiv i början. Jag mådde bra och kunde fortsätta på min vanliga gympa med Friskis&Svettis.

- För några år sedan började jag dock att spela pingis tillsammans med några andra i föreningen. Jag är ju en gammal bollmänniska, så jag tycker det är roligare att springa efter en boll. Så idag spelar jag pingis och är suppleant i styrelsen.

Torbjörn tycker det är värdefullt att träffa andra som varit med om samma sak. Det är lättare att förstå vad man går igenom efter en hjärtinfarkt när man själv varit i samma situation.

– Jag tänker mig att behovet att träffa andra i samma situation är som störst när man nyligen fått en diagnos, eller som i mitt fall, varit med om en hjärtinfarkt. Jag tror det är då man upplever som mest oro och letar efter information. Jag fick bra behandling och information när jag blev sjuk.

- Jag vet också vilka utmaningar som kan uppstå på vägen tillbaka efter en infarkt, vilket gör det lättare för mig att förstå hur det är. Just efter hjärtinfarkt är det ett stort steg att börja göra mer påfrestande saker igen. Jag upplevde själv att det var välgörande att träffa andra i samma situation.