Jag har fått en ny födelsedag!

Mitt på Odenplan i centrala Stockholm drabbades Gunilla av ett hjärtstopp, på cykeln medan hon väntade på grönt ljus. Några dagar senare fick hon en hjärtinfarkt på operationsbordet då en stent skulle sättas in i ett kranskärl. Idag ser hon det som en vändpunkt.

– Jag har lämnat mitt gamla yrkesliv bakom mig. Som jag ser det har jag fått en chans till och valt en ny inriktning. Jag har engagerat mig ideellt, bland annat som Diagnosstödjare för hjärtinfarkt inom Riksförbundet HjärtLung. Och startat ett bolag för att kunna öka kunskapen om hjärthälsa, i synnerhet kring hjärt-lungräddning och sms-livräddare.

När Gunilla fick hjärtstopp hade hon precis varit och badat. Hon var på väg hem på sin cykel och stannade framför ett rödljus.

Hon föll handlöst rakt ut i körbanan. Förbipasserande såg olyckan och agerade. På sjukhuset konstaterades stopp i ett kranskärl, vilket orsakat hjärtstoppet.

– För mig är att engagera mig en del i att acceptera det som har hänt. Att känna att jag vill, kan och vågar igen. Nu är mina hjärtproblem en del av mig och vi går vidare tillsammans. Mitt hjärta mår bra, jag har kontroll och tar hand om det på bästa sätt.

Gunilla är sjuksköterska och har bland annat arbetat med intensivvård. Hon upplever att hon fick mycket bra vård och rehabilitering och att hennes familj blev väl omhändertagen på sjukhuset. Ett inkluderande omhändertagande gör stor skillnad och familjen har valt att vara öppen med det som hänt.

– Efter hjärtstoppet och infarkten har jag träffat nya människor, öppnat nya dörrar och trampat nya stigar. Nu vill jag öka kunskaperna om både hjärtinfarkt och hjärtstopp och på mitt sätt bidra till att flera kan överleva och komma tillbaka till ett bra liv.

– Jag lever ett helt vanligt liv idag. Precis som det var innan. Tränar på Friskis&Svettis, spelar golf, vandrar och går på yoga. Det enda jag inte kan göra är att springa och det är på grund av min nya höft, inte hjärtat.

Och så har jag fått en ny födelsedag, den 31 augusti, när mitt hjärta stannade. Min nya ettårsdag firade jag med familjen och de två kvinnor som bidrog till att rädda mitt liv efter att jag fallit omkull med cykeln.