Triglycerider
Triglycerider är en typ av blodfetter som fungerar som kroppens huvudsakliga energikälla. Det är den vanligaste formen av fett i både maten vi äter och i kroppen.
När vi får i oss fler kalorier än vi förbrukar – särskilt från kolhydrater – omvandlar kroppen överskottet till triglycerider. Dessa produceras i levern och lagras i fettcellerna för att kunna användas som energi vid ett senare tillfälle
Hur fungerar triglycerider i kroppen?
När du äter omvandlas överskottet av de kalorier som inte omedelbart används till energi till triglycerider och lagras i fettcellerna för senare användning. När kroppen behöver energi, frigörs triglyceriderna och omvandlas till energi.
Triglycerider transporteras i blodet via lipoproteiner (främst VLDL - Very Low-Density Lipoprotein) och lagras i fettvävnad.
När kroppen behöver energi, exempelvis mellan måltider eller under fysisk aktivitet, frigörs triglyceriderna från fettvävnaden och omvandlas till energi i form av fettsyror.
Vad påverkar triglyceridnivåerna?
Triglyceridnivåerna i blodet påverkas av faktorer som kost, kroppsvikt och fysisk aktivitet.
- Kost. En diet som är rik på kalorier, särskilt från socker och raffinerade kolhydrater (som vitt bröd, sötsaker och läsk), kan leda till högre triglyceridnivåer. Överdriven alkoholkonsumtion kan också höja triglyceriderna.
- Övervikt och fetma. Överskott av kroppsfett, särskilt i buken, är kopplat till högre triglycerid-nivåer.
- Fysisk aktivitet. Regelbunden fysisk aktivitet påverkar triglycerider-nivåerna positivt.
Gränsvärden för blodfetthalter
Halten av fett i blodet mäts i enheten millimol per liter.
- Totalkolesterol. Gränsen för vad som är en önskvärd halt av kolesterol tillsammans brukar vara högst 5,0 millimol per liter, detta värde kallas för totalkolesterol.
- LDL. Målvärdet för LDL är ett värde som ska ligga under 1,4 millimol per liter om det föreligger en hög risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom.
- Triglycerider. Gränsen för en önskvärd halt av triglycerider är högst 2,0 millimol per liter.
Triglycerider och hjärt-kärlsjukdom
Ett förhöjt triglyceridvärde är i sig en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, men risken ökar ytterligare om det kombineras med höga nivåer av LDL-kolesterol. Tillsammans kan de påverka blodkärlen negativt och öka risken för åderförkalkning.