Triglycerider

Triglycerider är en typ av blodfetter som fungerar som kroppens huvudsakliga energikälla. Det är den vanligaste formen av fett i både maten vi äter och i kroppen.

När vi får i oss fler kalorier än vi förbrukar – särskilt från kolhydrater – omvandlar kroppen överskottet till triglycerider. Dessa produceras i levern och lagras i fettcellerna för att kunna användas som energi vid ett senare tillfälle

Lipoproteiner D.png

Hur fungerar triglycerider i kroppen?

När du äter omvandlas överskottet av de kalorier som inte omedelbart används till energi till triglycerider och lagras i fettcellerna för senare användning. När kroppen behöver energi, frigörs triglyceriderna och omvandlas till energi.

Triglycerider transporteras i blodet via lipoproteiner (främst VLDL - Very Low-Density Lipoprotein) och lagras i fettvävnad.

När kroppen behöver energi, exempelvis mellan måltider eller under fysisk aktivitet, frigörs triglyceriderna från fettvävnaden och omvandlas till energi i form av fettsyror.

Vad påverkar triglyceridnivåerna?

Triglyceridnivåerna i blodet påverkas av faktorer som kost, kroppsvikt och fysisk aktivitet.

  1. Kost. En diet som är rik på kalorier, särskilt från socker och raffinerade kolhydrater (som vitt bröd, sötsaker och läsk), kan leda till högre triglyceridnivåer. Överdriven alkoholkonsumtion kan också höja triglyceriderna.

  2. Övervikt och fetma. Överskott av kroppsfett, särskilt i buken, är kopplat till högre triglycerid-nivåer.

  3. Fysisk aktivitet. Regelbunden fysisk aktivitet påverkar triglycerider-nivåerna positivt.

Gränsvärden för blodfetthalter

Halten av fett i blodet mäts i enheten millimol per liter.

  • Totalkolesterol. Gränsen för vad som är en önskvärd halt av kolesterol tillsammans brukar vara högst 5,0 millimol per liter, detta värde kallas för totalkolesterol.
  • LDL. Målvärdet för LDL är ett värde som ska ligga under 1,4 millimol per liter om det föreligger en hög risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom.
  • Triglycerider. Gränsen för en önskvärd halt av triglycerider är högst 2,0 millimol per liter.

Triglycerider och hjärt-kärlsjukdom

Ett förhöjt triglyceridvärde är i sig en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, men risken ökar ytterligare om det kombineras med höga nivåer av LDL-kolesterol. Tillsammans kan de påverka blodkärlen negativt och öka risken för åderförkalkning.

Granskare