Högt kolesterol

Höga kolesterolvärden kan bero på många orsaker men är ofta livsstilsrelaterade. Vad du äter, om du röker eller dricker mycket alkohol, hur ofta du tränar och rör på dig spelar in.

Genom mer hälsosamma levnadsvanor kan du minska risken att bli sjuk.

Du kan också ha höga blodfetter på grund av ärftliga orsaker, till exempel den sjukdom som kallas familjär hyperkolesterolemi, FH.

Blodfetter eller lipider är en grupp av ämnen i blodet som är nödvändiga för att kroppen ska fungera. De vanligaste typerna av blodfetter är kolesterol och triglycerider.

Kolesterol behövs för att bygga celler och bilda olika typer av hormoner. Triglycerider används som energikälla.

Men om det blir en obalans i kroppen, om vi får för mycket blodfetter i blodet, lagras fetterna i blodkärlen vilket kan leda till olika hjärt-kärlsjukdomar. Blodfetterna kan även lagras i levern och ge upphov till fettlever.

thumbnail_Lipoproteiner A variant 2 KL.jpg

Vad är kolesterol?

Kolesterol är ett fettliknande ämne som finns i alla kroppens celler och är nödvändigt för flera viktiga funktioner i kroppen. Det är en typ av lipid (fett) och spelar en central roll i bland annat produktionen av hormoner, D-vitamin och gallsyror, som hjälper till vid matsmältningen.

De två viktigaste typerna av lipoproteiner som transporterar kolesterol är LDL (Low-Density Lipoprotein) och HDL (High-Density Lipoprotein).

Det goda och det dåliga kolesterolet

  • LDL - det så kallade dåliga kolesterolet, får vi via maten i livsmedel som ägg men alla kroppens celler kan också bilda kolesterol.

  • HDL - det så kallat goda kolesterolet, produceras i levern och svarar för återtransporten av kolesterol från celler ute i kroppen.

Den farliga obalansen

När kolesterolnivåerna är i obalans - särskilt om LDL-nivåerna är förhöjda och HDL-nivåerna är låga och speciellt om triglyceriderna också är förhöjda - ökas risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Obalansen i blodfetterna, överskott av LDL-kolesterol, bidrar till ateroskleros, åderförkalkning, som är en process vilken kan leda till kärlkramp, hjärtinfarkt, benartärsjukdom och stroke.

Det goda kolesterolet, HDL-kolesterol, kan transportera kolesterol bort från kärlväggarna och skydda mot åderförfettning/åderförkalkning.

För att mäta kolesterolnivåerna tas ett blodprov och totalt kolesterol, LDL, HDL och triglycerider analyseras.(länk till triglycerider)

Gränsvärden för blodfetthalter

Halten av fett i blodet mäts i enheten millimol per liter.

  • Totalkolesterol. Gränsen för vad som är en önskvärd halt av kolesterol tillsammans brukar vara högst 5,0 millimol per liter, detta värde kallas för totalkolesterol.
  • LDL. Målvärdet för LDL är ett värde som ska ligga under 1,4 millimol per liter om det föreligger en hög risk att utveckla hjär-kärlsjukdom.
  • Triglycerider. Gränsen för en önskvärd halt av triglycerider är högst 2,0 millimol per liter.

Så minskar du risken för högt kolesterol och triglycerider:

  • Äta en balanserad kost med låg andel mättat fett och transfetter.
  • Minska intaget av ägg som är kostens huvudkälla av kolesterol.
  • Träna regelbundet.
  • Sträva efter att få bort överskott av kroppsfett, särskilt kring buken vilket är kopplat till högre triglyceridnivåer.
  • Undvika rökning och överdrivet alkoholintag.

I vissa fall kan olika läkemedel som till exempel statiner ordineras för att sänka kolesterolet.

Behandling vid högt kolesterol

Behandling för högt kolesterol syftar till att sänka nivåerna av det dåliga kolesterolet (LDL) sänka triglycerider och i bästa fall, höja nivåerna av det goda kolesterolet (HDL).

Det finns flera olika behandlingsalternativ relaterat till om det finns andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel högt blodtryck.

Behandlingen kan delas upp i livsstilsförändringar och läkemedel.

Livsstilsförändringar

Innan läkemedel ordineras, och ofta som ett komplement till medicinering, rekommenderas livsstilsförändringar inom områden som kost, fysisk aktivitet, rökning, alkohol och kroppsvikt för att sänka kolesterolnivåerna.

Kost

  • Ät mer fiber: Fibrer finns i livsmedel som havregryn, baljväxter, äpplen och morötter.
  • Minska mättat fett. Mättat fett finns i rött kött, smör, grädde och vissa mejeriprodukter. Försök att ersätta dessa med hälsosamma fetter som finns i olivolja, avokado och nötter.
  • Undvik transfetter: Transfetter finns i många processade livsmedel, som kakor, kex och snabbmat. Transfetter höjer LDL och sänker HDL, vilket gör dem särskilt skadliga för kolesterolbalansen.
  • Minska intaget av ägg
  • Öka intaget av omättade fetter: Hälsosamma fetter från fisk, som till exempel lax och makrill, nötter, och olivolja kan hjälpa till att öka HDL och minska LDL.

Fysisk aktivitet

  • Regelbunden fysisk aktivitet, minst 150 minuter per vecka.
  • Pulshöjande träning, som promenader, löpning, simning eller cykling, är särskilt effektiv.

Viktnedgång

Att gå ner i vikt om du är överviktig eller har obesitas kan ha en stor positiv effekt på kolesterolnivåerna. Även en liten viktnedgång kan bidra till att minska LDL och öka HDL.

Rökstopp

Att sluta röka förbättrar HDL-nivåerna och hjälper till att skydda blodkärlen. Rökning bidrar till att förvärra kolesterolproblem och innebär en ökad risk för blodproppar.

Minskad alkoholkonsumtion

  • Överdriven alkoholkonsumtion kan höja kolesterolnivåerna och skada levern.
  • Alkoholkonsumtion kan höja kolesterolnivåerna och skada levern

Läkemedel vid högt kolesterol

Om livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att få kontroll på kolesterolet - eller om du har mycket höga kolesterolvärden som vid familjär hyperkolesterolemi - kan läkemedel behöva ordineras.

De vanligaste typerna av läkemedel för att behandla högt kolesterol är:

Statiner är de mest använda läkemedlen för att sänka LDL-nivåerna. Statiner verkar genom att blockera ett enzym i levern som är involverat i kolesterolproduktionen. Statiner minskar inte bara LDL utan har också visat sig minska risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. (t.ex. atorvastatin, simvastatin, rosuvastatin)

PCSK9-hämmare är en nyare typ av läkemedel som kan sänka LDL-nivåerna mycket effektivt, ibland ännu mer än statiner. De ges vanligtvis via injektion och kan vara ett alternativ för personer som inte tål statiner eller för de med mycket höga kolesterolvärden. (t.ex. alirocumab och evolocumab) Att kombinera dessa med andra blodfettsänkare ökar kraftigt effekten i form av kolesterolsänkning.

Fibrater kan sänka triglyceridnivåerna och höja HDL-nivåerna. De används ofta för personer med höga triglycerider, vilket kan vara ett tecken på ett metabolt syndrom eller risk för hjärtsjukdom.

Ezetimib blockerar upptaget av kolesterol från tarmen, vilket gör att mindre kolesterol tas upp i blodet. De används ibland som ett komplement till statiner för att ytterligare sänka kolesterolnivåerna.

Gallsyrabindare (t.ex. kolestyramin) binder till gallsyror i tarmen och hindrar kroppen från att återanvända dem. Detta leder till att levern använder mer kolesterol för att producera nya gallsyror, vilket sänker kolesterolnivåerna i blodet.

Vazkepa är ett nytt läkemedel som är en syntetisk ”fiskolja” vilket visats sig effektivt att sänka triglyceriderna och minska risken för kardiovaskulär sjukdom.

Uppföljning och kontroll

Sammanfattningsvis är behandlingen för högt kolesterol ofta en kombination av livsstilsförändringar och läkemedel.

Valet av behandling beror på dina individuella riskfaktorer, kolesterolvärden och allmänt hälsotillstånd.

Det är viktigt att regelbundet kontrollera kolesterolnivåerna genom blodprov, särskilt om du är under behandling. Din läkare kan justera dosen av läkemedel eller ge rekommendationer för ytterligare livsstilsförändringar baserat på dina resultat.

Granskare

Mats Eriksson, professor i kardiologi.

Läs mer om Mats Eriksson på Karolinska institutet