25 oktober Föreläsning "Livet som stugvärd i 25 år i fjällvärlden"

Livet som stugvärd i 25 år i fjällvärlden.

DATUM
25 oktober 2021

TID:
17.00

 

TEMA:

211025 stuga efter Kungsleden ladda ned.jpg
Ann-Chatrin och Assar Haara Lindmark berättade för gästerna om " Livet som stugvärd i 25 år i fjällvärlden".

"Livet som stugvärd i 25 år".
Över detta ämne berättade paret Ann-Christine och Assar Haara-Lindmark vid en sammankomst för Riksförbundet HjärtLung Arvidsjaur.
STF har en stuganläggning i Haukejaure, tillhörig Girjas sameby, Gällivare kommun. Denna anläggning har en stuga med 20 bäddar i två rum. Dessutom 4 dass, en torvkåta samt bastu, byggd av Assar. Antalet besökare under en säsong, som sträcker sig från början av mars till mitten av maj, kan variera mellan 400 till 600 personer. Rekordet är 640 st.
Kostnaden är 400:- och de, som betalat in avgiften i förskott, är garanterade sängplats. Skulle det komma någon, som betala kontant, och det inte finns sängplats  för dem, så finns det alltid madrasser för golvliggning.

Av alla besökare är  nästan  40%  återkommande. Värdarnas uppgift är att bl.a. städa efter gästerna, av vilka en del kunde vara slarviga.
En gång, när det var dåligt väder, satt Ann-Chatrin och en tyska och pratade om ett gemensamt intresse, pusselläggning. När hon hade åkt hem,upptäckte Ann-Chatrin att under tyskans madrass låg ett par vadmalsknickersbyxor, men tack vare gästboken kunde tyskans adress finnas,  och så småningom fick hon tillbaka sina kvarglömda byxor.
Någon vecka senare kom ett stort paket från Tyskland till Ann-Chatrin. Paketet innehöll 5 olika pussel, det största med 1000 bitar.
Även en kvarglömd PGS-are kom rätt ägare tillhanda.
Förutom svenskar och norrmän kom det besökare från Tyskland England, Amerika ,Spanien och Australien. Språket, som användes var tyska, engelska, spanska och kroppsspråk.
Bland arbetsuppgifterna ingick snöskottning, tidigt på morgonen, fram till dassen, vattenhämtning från en vak i sjön. Det kunde vara 2-3 meter ner till vaken, beroende på snödjup och isens tjocklek. Städning och dylikt var naturliga sysselsättningar.
Ann-Christine hade med sig grejer för barnen, böcker, ritblock, pussel och leksaker.
Varje besökare hade med sig egen mat, så även K4, när soldaterna hade sina övningar där. En gång, när K4 åkte därifrån, glömdes en stor kartong med färdigskurna ostskivor kvar, men efter förfrågan  tilllföll osten stugan.
Maten för värdfolket flögs upp februari-mars, det gällde även sommarens värdpar.
Det finns en jordkällare. 
Något, som framhölls viktigt var, att om inte de, som åkt på en utflykt, inte ansåg sig hinna tillbaka på utsatt hemkomsttid, skulle det omedelbart meddelas värdparet, så inte oro skulle uppstå eller, i värsta fall, sökpatrull måste iordningställas med kostnader som följd. Tack och lov har inga större olyckor inträffat, men det finns en larmtelefon om utifall att....

Som grädde på moset kunde stugvärdarna meddela att de även ska tjänstgöra säsongen 2022. 
 
Vår ordförande, Hjördis Eklund, avtackade paret Haara-Lindmark och samtidigt ville hon att så många som möjligt skulle gå HLR-räddningskursen.
 
kontaktperson:
Hjördis Eklund
070-548 74 82