Lungmånaden 2018

LUNGMÅNADEN 2018

Aktiviteter den 14/11-18

Dagen inleddes med att sjuksköterskan Harriet Grahn- Olofsson föreläste om hjärtsvikt. Vi fick ta del av hur omhändertagandet sker enligt de senaste behandlingsriktlinjerna vid hjärtsvikt.  Symtom, provtagning, ultraljud av hjärtat, insättning av basbehandling och uppföljning av medicineringen  på Hälsocentralen av  sjuksköterska som är specialutbildad.

Efter Harriets föreläsning och en kaffestund, så var det dags för tre nyutbildade Hälsocoacher att berätta om Hälsocoachernas funktion, att leda hälsomöten. Ann-Sofi Levander, Elaine Westerlund och Britt Tåqvist.
Publiken visade intresse då det gäller hälsomöten och detta blev tydligt då sex personer anmälde att ingå i första gruppen.

Efter lunchen fick vi lyssna till sjuksköterskan Sara Öhman som föreläste om KOL. Sara demonstrerade med hjälp av en ballong hur en frisk lunga fungerar och med en plastpåse hur en lunga med KOL fungerar. Publiken hade även möjlighet att se och visa hur olika inhalatorer används, eftersom Apoteket Kronan hade lånat ut "prov-inhalatorer". 

Sjuksköterskan Elaine Lundmark  berättade om hur genomförande av spirometrierna är organiserat på Hälsocentralen. 

Besök från Fysoterapin av Maria Sundström och Kasandra Antonsson var sista punkten på dagen. Vi fick lära oss teoretiskt och praktiskt om  fysisk aktivitet vid hjärtsvikt och KOL, samt andningsteknik och motståndsandning.

 

Mycket givande dag! Tack för engagemanget från Hälsocentralen i Arvidsjaur.