Historik

Historik

Arvidsjaurs förening för Hjärt-och Lungsjuka

Året var 1979, vi var några, man kan inte säga gamla, för vi var inte alla så gamla till åren, MEN, de flesta av oss var ”gamla sanatoriekunder”.

Vi hade fått uppleva glädjen och styrkan av att ha sociala kontakter med personer som hade kunskap och kännedom om att ha varit eller ha någon i sin närhet, som var hjärt-eller lungsjuk, och att få dela med sig av sina erfarenheter.

Viola Buska från Länsavdelningen i Norrbotten hörde av sig till oss och erbjöd sin hjälp för att starta en lokalavdelning. Viola Buska hade fått tipset från olika lokalavdelningar i Västerbotten.

Vi tyckte att det lät intressent och trevligt, och vi blev ett gäng, och så gick ”startskottet” för Arvidsjaurs förening för Hjärt- och Lungsjuka.

Vid starten fick vi snabbt ihop 40 medlemmar, och som ordförande ”och allt i allo” fanns Mauritz  Holmqvist. Övriga i styrelsen var Mary Norling, Knut Dahlberg, Sally Lundström och Ulla Lundberg.

Aktiviteterna som bedrevs var ju, de uppskattade medlemsträffarna, där det oftast fanns någon som föreläste om ett av medlemmarna önskat tema eller hjärtgymnastik eller liknande.