Hjärtemånaden

Bättre kunskap - bättre liv!

Med Hjärtemånaden vill Riksförbundet HjärtLung öka kunskapen om hjärtat och hjärtsjukdom, om riskfaktorer och att rikta fokus på skillnader och förbättringsmöjligheter i hjärtsjukvården.

Filmen Varningssignaler

Varningssignaler

Att lyssna på kroppens varningssignaler kan göra skillnad. Vi är stolta att presentera kortfilmen Varningssignaler med Sven Wollter och Tilde Fröling. 

 

Alla Hjärtans dag den 14 februari

Den 14 februari firar vi Alla Hjärtas dag runt om i landet. På flertalet orter sker aktiviteter och evenemang. I år fokuserar vi på hjärtsvikt och förmaksflimmer. I samband med Alla Hjärtans dag lyfter vi hjärtsvikt. Hjärtkärlsjukdomar är den grupp som orsakar flest dödsfall i landet. Därför är det viktigt att förebygga hjärtsjukdomar.

Så lev hälsosamt, ha koll på ditt blodtryck och testa ditt kolesterol regelbundet. 

Lär dig mer om hjärtsvikt.

Se en film hjärtsvikt: https://youtu.be/eJ8C7oN19P8

Lär dig mer om förmaksflimmer.

Se en film om förmaksflimmer: https://www.youtube.com/watch?v=A0-CGsbqkB4

Årets tema: Personcentrerad vård

Personcentrerad vård handlar om att se personen i patienten. Att patienten är en människa med förmågor och resurser som är viktiga för en framgångsrik behandling.

Riksförbundet HjärtLung driver behovet av personcentrerad vård genom vår intressepolitiska plattform Sedd i vården.

Med Sedd i vården vill vi berätta om vården när den är som bäst – och hur den genom personcentrerad vård kan bli det hela tiden.

• Hur vården kan bli effektivare för samhället.
• Hur det känns när du blir sedd.
• Hur människor med hjärtsjukdom och lungsjukdom ska kunna leva ett bra liv utifrån sina förutsättningar.

Läs mer om Sedd i vården.

HjärtLung med Kronans Apotek

Under februari månad har Riksförbundet HjärtLung ett samarbete med Kronans Apotek. Samarbetet kommer att ge bidrag till vår forskning.

För varje blodtrycksapparat Kronans apotek säljer skänker man 50 :- till oss.

Få svar direkt på Flimmerlinjen

Har du frågor om förmaksflimmer finns nu en telefonlinje att ringa för att få svar på frågorna. Syster Helen har länge arbetat med personer som har hjärtrytmrubbningar. Hon har tystnadsplikt och du kan vara anonym när du ringer. Telefonlinjen är öppen måndag – torsdag mellan 10.00 och 12.00. Läs mer på www.hjart-lung.se/flimmerlinjen

Ta hand om dig

Motion, bra mat och en mindre stressad vardag får ditt hjärta att må bra. Slutar du även att röka så är det ännu bättre. Få tips om hur du slutar röka, får in motion i din vardag och hur du kan stressa av.