Polis räddade polis - de är Årets hjärt-lungräddare

november 22, 2023 uppdaterad 8 januari 2024

Polismannen Joachim Björk skulle springa ett andra varv i terrängbanan när han drabbades av plötsligt hjärtstopp. I närheten fanns kollegan Rebecca Augustin som startade HLR och larmade 112. Sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick fick larmet och tog med sig hjärtstartare. Räddningstjänsten var på plats bara någon minut efter sms-livräddarna. Tillsammans fick man igång Joachims hjärta och räddade hans liv. 

Årets hjärt-lungräddare_2023_foto_Riksförbundet HjärtLung.jpg

Polismannen Rebecca Augustin larmade 112 och påbörjade hjärt-lungräddning när hennes kollega Joachim Björk föll ihop drabbad av plötsligt hjärtstopp. Sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick fick larmet, tog med sig en hjärtstartare till platsen där Joachim låg. Foto: Maria Hansson/Riksförbundet HjärtLung.

De båda poliserna Joachim Björk och Rebecca Augustin hade anmält sig till ett fjällmaraton och skulle löpträna i Hälleskogsbrännan i Virsbo utanför Sala, tillsammans med sina hundar.

Spåret är fem kilometer och tanken var att springa två varv.

– Rebecca stack i väg i högt tempo direkt men jag kände mig konstig, jag fick inte i gång andningen och det kändes som om jag inte syresatte mig riktigt, säger Joachim.

"Pulsen var borta"

När de kom tillbaka till bilarna sa Joachim åt Rebecca att springa det andra varvet ensam. Han la sig på marken mellan bilarna och hade sinnesnärvaro nog att känna på handleden.

– Pulsen var borta. 

Rebecca trodde först att kollegan skojade.

Ringde 112 och startade HLR

– Han föll ihop och jag kopplade inte riktigt så jag sa "skitkul, Jocke". Sedan kom det saliv ur munnen och då insåg jag genast att det måste vara något med hjärtat. Jockes hund var lös så jag fick snabbt in den i baksätet, ringde 112 och började med kompressioner och inblås.

Hon försökte få över honom i stabilt sidoläge, men varje gång han kom i den positionen gav han ifrån sig ett snarkande ljud.

– Det lät som om han inte fick luft, så jag vände honom på rygg igen och fortsatte med HLR.

Satt och åt lunch

Tomas Eriksson och Andreas Qvick åt lunch på SSAB i Virsbo när sms-larmet ljöd i mobilen.

De är båda anslutna till sms-livräddarna, Andreas jobbar som deltidsbrandman och Tomas Eriksson har tidigare varit deltidsbrandman, men är nu ansvarig för HLR på arbetsplatsen.

Han har också sett till att företaget har köpt in flera hjärtstartare.

Tog en hjärtstartare och sprang

– Vi såg att det bara var 600 meter bort så vi tog en hjärtstartare, sprang till Andreas bil och åkte dit, berättar Tomas.

– När jag efter 7-8 minuter av kompressioner och inblås såg att det kom några med en hjärtstartare kände jag att yes! vi kommer att klara det här, säger Rebecca.

De hittade snabbt ett samarbete där Rebecca gjorde inblås och Andreas defibrillerade med hjärtstartaren och gjorde kompressioner, medan Tomas övervakade arbetet.

Räddningstjänsten i Virsbo var också på plats bara någon minut efter sms-livräddarna och hjälpte till i väntan på ambulans.

Fick kontakt efter tredje starten

På den tredje starten fick de lite kontakt med Joachim, som då varit medvetslös i flera minuter.

– Det enda jag uppfattade var att det kändes som om någon gjorde illa mig i bröstet. Jag tror också att jag hörde en hund skälla i bakgrunden, säger Joachim.

Sen kom ambulansen och sjukvårdspersonal tog över.

En vecka på sjukhuset

Efter en vecka på sjukhuset fick Joachim åka hem, utan några men eller skador.

Exakt vad som orsakat hjärtstoppet kunde läkarna inte svara på.

Efteråt har alla inblandade reflekterat över vilken tur Joachim hade, ur flera aspekter.

Att han inte sprang ensam den dagen, vilket han ofta gör. Att Rebecca stannade kvar. Att Rebecca har gått flera HLR-utbildningar. Och att sms-livräddarna Tomas och Andreas fanns så nära och tog med en hjärtstartare.

Trion tilldelas nu priset som Årets hjärt-lungräddare 2023

HLR-utbildade Rebecca Augustin och sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick gjorde alla rätt den här dagen när Joachim Björk överlevde sitt hjärtstopp.

Som ett bevis tilldelas trion Riksförbundet HjärtLungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2023.

Årets hjärt-lungräddare

Priset Årets hjärt-lungräddare delas ut för trettonde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning i Sverige och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Juryns motivering:

Rebecca Augustin, Tomas Eriksson och Andreas Qvick har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Årets hjärt-lungräddare_2023_puff.jpg

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

1. Larma 112
2. Starta med bröstkompressioner, Tryck mitt på bröstkorgen, Takt minst 100-120/minut. Kompressionsdjup minst 5 cm, inte mer än 6 cm, Släpp upp helt efter varje kompression, behåll hudkontakten, 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar, 30:2. Hårt underlag om möjligt
3. Inblåsning: Blås in tills bröstkorgen höjer sig, En inblåsning ska ta 1 sekund, Minimera avbrott,
4. HLR 30:2 ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över, eller att personen andas med normala andetag.
5. Om ni är flera livräddare som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ de talade råden.

Lär dig rädda liv med Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer.

Sms-livräddare

Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones.

  • När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga sms-livräddare som befinner sig i närheten.
  • Några sms-livräddare får en karta till den drabbade personen medan övriga får en karta till närmaste hjärtstartare.
  • Sms-livräddarna tar sig till hjärtstoppsplatsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst tar över. www.smslivraddare.se

Årets hjärt-lungräddare i media!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/antalet-sms-livraddare-i-vastmanland-har-dubblerats-pa-tre-ar--ajjr0a

Polisen Joachim fick hjärtstopp på löprundan – räddades av kollegans hjälteinsats | SVT Nyheter

https://sverigesradio.se/artikel/joachim-fick-hjartstopp-jag-hor-rebecca-skrika-kom-igen-nu-da

Räddade livet på polis – prisas – VLT

Fagerstapolisen Joachim livräddades av kollegan Rebecca – Fagersta-Posten

Polis räddade polis – De är Årets hjärt-lungräddare 2023 - HLR-rådet

Salapolisen Rebecca räddade livet på kollegan Joachim – Sala Allehanda

Joachim kände sitt eget hjärta sluta slå – Arbetet

 

Nominera till Årets hjärt-lungräddare

Varje år räddas livet på 600 personer som råkat ut för plötslig hjärtstopp utanför sjukhus. Har du räddat någons liv eller känner du någon som har gjort det?

Varje år räddas livet på 600 personer som råkat ut för plötslig hjärtstopp utanför sjukhus. Har du räddat någons liv eller känner du någon som har gjort det?

Plötsligt hjärtstopp

Vid plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat oväntat att pumpa blod. Syretillförseln till kroppens samtliga organ upphör och den drabbade förlorar medvetandet. Ett obehandlat hjärtstopp leder till döden inom några minuter.

Vid plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat oväntat att pumpa blod. Syretillförseln till kroppens samtliga organ upphör och den drabbade förlorar medvetandet. Ett obehandlat hjärtstopp leder till döden inom några minuter.