De räddade Dick från döden – nu får de priset Årets hjärt-lungräddare!

november 09, 2022

Den församlade släkten agerade snabbt när Dick drabbades av ett plötsligt hjärtstopp. Och med fyra sms-livräddare i närheten, där en av dem tog med sig villaområdets hjärtstartare, slog Dick Carlssons hjärta igen när ambulansen kom. Nu får hans livräddare pris som Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige.

Dick_Carlsson.jpg

Dick Carlsson tackar sin svåger och svägerska och fyra grannar för att han överlevde den där måndagen i april, när ett efterlängtat kalas övergick i kaos.

Föll plötsligt handlöst till golvet

Efter välkomstbubbel i vårsolen på den inglasade altanen var det dags att slå sig ner för middag. Men Dick Carlsson hann aldrig sätta sig. Han föll i stället handlöst till golvet.

Dick Carlssons hjärtstopp var precis som andra hjärtstopp en mycket dramatisk händelse. Men också ett skolexempel på hur det oftare skulle kunna sluta väl.

För fyra år sedan lade blivande läkaren John Kihl en motion i samfälligheten där han bor om att köpa in en hjärtstartare. Grannen Dick Carlsson satt med på årsmötet som klubbade igenom förslaget till villaområdet i Kareby utanför Kungälv. En av dem hänger alldeles i närheten av Dicks hus.

Fick sms-larmet och hämtade områdets hjärtstartare

När John tog emot sms-larmet kastade han sig i bilen, hämtade hjärtstartaren och kunde utföra en första defibrillering efter cirka sju-åtta minuter. Efter tio minuter när ambulansen var på plats hade Dicks hjärta börjat slå igen.

– Att jag nu fick använda den för första gången för att rädda Dicks liv, ja det känns förstås fantastiskt, säger John Kihl.

Det är en fin stund när de sammanlagt sex livräddarna återses ett halvår senare hemma hos Dick och hans hustru Margareta. Margareta har bakat bullar, köpt tårta och det blir ett känslosamt kaffekalas. Återkallandet av minnesbilder, ljudet av dunsar, skrik, samtal till 112, larmsignaler, känslan av lättnad när hjälpen skyndade till. Att plötsligt vara fler om ansvaret.

Snabbt agerande: larm och påbörjade HLR

– Det viktigaste var ändå att ni började så snabbt, säger Linda Jungestrand till Dicks svägerska Pia Lena och svåger Stefan Alexandersson vilka var de som larmade 112 och som påbörjade hjärt-lungräddning.

Linda, som är intensivvårdssjuksköterska och var den första sms-livräddaren på plats, satt vid eget middagsbord med sin familj när hennes man, som också är sms-livräddare, fick larmet. Linda sprang. Kanske snabbare än någon gång tidigare i livet.

Anlände med hjärtstartaren

Väl inne i huset satte hon sig mittemot Stefan på golvet där Dick låg, och tog över.

Strax efter Linda kom ytterligare en granne, sjuksköterskan Christofer Martinsson, och tillsammans turades de om med HLR.

Kort därefter var också undersköterskan Jonathan Sundbäck och John Kihl på plats. Jonathan gjorde konstgjord andning och John fick hjärtstartaren på plats.

Sex HLR-kunniga på samma plats

Att ha sex HLR-kunniga personer omkring sig när man får ett hjärtstopp hemma är få förunnat. Samtidigt driver kunskap om vad snabbt agerande och en hjärtstartare inom räckhåll kan betyda på den typen av beslut som samfälligheten i Kareby tog.

Knäckte ett revben

I dag har Dick en pacemaker inopererad, han har opererat en trasig hjärtklaff, och det revben som knäcktes under hjärtlungräddningen har läkt.
- Jag är så tacksam att de räddade mitt liv, säger han.

 

Årets hjärt-lungräddare 2022

Motivering till 2022 års pris: Christofer Martinsson, Stefan Alexandersson, John Kihl, Jonathan Sundbäck, Linda Jungestrand och Pia Lena Alexandersson har genom aktiv hjärt-lungräddning räddat livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Foto: Lisa Thanner.

Årets_hlr_pristagare_lisa.jpg

Priset Årets hjärt-lungräddare delas ut för tolfte året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning i Sverige och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

  1. Larma 112
  2. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.
  3. Om ni är flera livräddare som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ de talade råden.
  4. HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över, eller att personen andas med normala andetag.
  5. I samband med covid-19 rekommenderar HLR-rådet att enbart kompressioner ska utföras på vuxna vid misstänkt eller bekräftad smitta i en akut situation, tillsammans med en hjärtstartare i väntan på ambulans.

Så gör du hjärt-lungräddning

Lär dig rädda liv med HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer.

Lär dig rädda liv med HjärtLung

Sms-livräddare

Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones.

  • När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga sms-livräddare som befinner sig i närheten.
  • Några får en karta till den drabbade personen medan övriga sms-livräddare får en karta till närmaste hjärtstartare.
  • Sms-livräddarna tar sig till hjärtstoppsplatsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst tar över. www.smslivraddare.se

Nominera till Årets hjärt-lungräddare

Varje år räddas livet på 600 personer som råkat ut för plötslig hjärtstopp utanför sjukhus. Har du räddat någons liv eller känner du någon som har gjort det?

Varje år räddas livet på 600 personer som råkat ut för plötslig hjärtstopp utanför sjukhus. Har du räddat någons liv eller känner du någon som har gjort det?

Plötsligt hjärtstopp

Vid plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat oväntat att pumpa blod. Syretillförseln till kroppens samtliga organ upphör och den drabbade förlorar medvetandet. Ett obehandlat hjärtstopp leder till döden inom några minuter.

Vid plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat oväntat att pumpa blod. Syretillförseln till kroppens samtliga organ upphör och den drabbade förlorar medvetandet. Ett obehandlat hjärtstopp leder till döden inom några minuter.